A Gazprom nem nyugszik bele, hogy az ukrán kormány visszautasította hétmilliárd dollár kifizetését az után a gáz után, amelyet szerződés szerint át kellett volna vennie tavaly, ám ezt nem tette meg. A vita elemzők szerint odáig fajulhat, hogy hasonlóan a 2006-os és 2009-es gázszállítási blokádhoz, ismét elzárják a gázcsapot, és az európai vevőknek tartalékaikból, illetve más forrásból kell pótolniuk az orosz gázt.

Alekszander Medvegyev, a Gazprom vezérigazgatója a Financial Timesnak azt mondta: legvadabb álmaiban sem gondolta, hogy Ukrajna nem fizet, amivel megszegi a 2009-ben kötött orosz-ukrán gázszállítási szerződést. Szerinte a fizetés megtagadása nem függ össze Kijev és a Shell múlt hónapban kötött megállapodásával, amelynek célja az ukrán palagázkészlet feltárása, s ezzel az orosz szállításoktól való függés jelentős mérséklése.

Nem ijedtek meg

A Gazprom szorongatott helyzetbe kerül az amerikai palagáz-forradalom miatt, amely az egész világon lenyomta az energiahordozó azonnali szállításra vonatkozó árait. A cég kénytelen volt spot árakat bevezetni és vissza kell fizetnie fogyasztóinak a gázár egy részét, összesen 2,7 milliárd dollárt, mivel több bíróság is úgy találta, hogy nem korrekt módon köt szerződést partnereivel. A követező időszakban esedékes hosszú távú szerződések esetén - ami Magyarországot is értini - Medvegyev szerint hajlandóak lesznek eltérni a korábbi dogmától, miszerint a gáz árát az olaj világpiaci árához kötök.

A Gazprom elemzői úgy látják, hogy a cég súlya az európai gázellátásban a 2012-es 26 százalékról 2030-ra 32 százalékra megy fel, főként azért, mert az öreg kontinensen belüli gázkitermelés jelentősen zuhanni fog. A cég európai szállításai idén tíz százalékkal ugranak meg - a tavalyi 138,8 milliárd köbméterről 151,8 milliárdra nőnek. Medvegyev szerint az USA-ból érkező olcsó lng-import nem jelent komoly konkurenciát, ugyanis ennek mennyisége soha nem haladja majd meg az évi 20-30 milliárd köbmétert. Az amerikai exportőrök inkább Ázsiát veszik célba - jósolja az orosz cégvezető.