Ez Európai Unió csúcsértekezletén megállapodás született arról, hogy Ausztria és Luxemburg enyhít a bankjaikban elhelyezett összegekkel kapcsolatos titoktartási szabályokon. Korábban mindkét ország ahhoz kötötte saját lazítását, hogy az EU hasonló megállapodásra jusson egyes unión kívüli országokkal: Svájccal, Liechtensteinnel, Monacóval, San Marinóval és Andorrával.

Az EU tagországai az adóelkerülés elleni harc részeként akarják megszüntetni, azt a lehetőséget, hogy egyesek a banktitkot rigorózusan betartó országokban vezetett bankszámlákon rejtsék el meg nem fizetett jövedelemadójukat. Ennek érdekében Ausztria és Luxemburg kivételével mindegyikük bekapcsolódott a banki adatok automatikus cseréjébe.

A banktitkokat először a vagyonkezelőknél, az alapokban és a biztosításokban elhelyezett pénzekkel kapcsolatban oldják fel. Az ezekben szerzett hozamokkal kapcsolatos információkat 2017-től kiszolgáltatják a többi uniós országnak - idézte az EU-csúcson elért egyezséget a FredlNews osztrák internetes portál. A kompromisszum része, hogy a bankokkal, azaz a banki kamatjövedelmekkel kapcsolatos információszolgáltatást csak azt követően kezdik meg, hogy a fejlett országok elfogadják az ezzel kapcsolatos OECD-standardokat.

Annyiban nem változott az osztrák-luxemburgi álláspont, hogy elvárják Brüsszeltől Svájc és a többi említett ország bevonását az automatikus információcserébe, azaz a banktitkok feloldásába. Ennek alapjául is az OECD-szabványok szolgálhatnak. A luxemburgi kormány határidőt is adott: eszerint 2014-ig kellene elérni a rendszerből kimaradt öt európai ország és az EU megállapodását ebben a kérdésben.