Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felmérést az iowai helyi lap, a Des Moines Register a CNN hírtelevízióval és a Medicom médiavállalattal közösen és csakis demokrata párti szavazók körében készítette.

A 76 éves Bident a megkérdezettek 32 százaléka tartja a legjobb elnökjelöltnek. Biden 36 évig volt a washingtoni szenátus tagja és 8 éven keresztül - Barack Obama elnök mellett - az Egyesült Államok alelnöke. Másodikként, Biden mögött jóval lemaradva, a vermonti független szenátor, Bernie Sanders a legnépszerűbb potenciális jelölt. Sanders a 2016-os elnökválasztáson Hillary Clinton vetélytársa volt a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben és - mint ez már a kampány idején is kiderült - Clinton és kampánycsapata a legkülönfélébb módszerekkel próbálta meg lejáratni őt a választók körében. Jelenleg az Iowában megkérdezettek 19 százaléka látná őt szívesen elnökjelöltként.

A texasi Beto O'Rourke volt szenátornak 11 százalékos az elfogadottsága, annak ellenére, hogy a mostani novemberi félidős választásokon veszített. Elizabeth Warren massachusettsi szenátorra - a párt baloldalára sorolt politikusra - a megkérdezettek 8 százaléka, a kaliforniai Kamala Harris szenátorra pedig 5 százalékuk voksolna. Kamala Harris, aki jelenleg a szenátus igazságügyi bizottságának tagja, az utóbbi hónapokban - elsősorban Brett Kavanaugh főbírójelölt meghallgatásakor - vált népszerűvé a demokrata párti választók körében.

Pillanatnyilag mintegy 20 demokrata párti politikus jelezte, hogy indul az elnökjelöltségért a két év múlva rendezendő elnökválasztáson. Köztük van Cory Booker, New Jersey szenátora, Michael Bloomberg New York város volt polgármestere, Amy Klobuchar, minnesotai szenátor.

A középnyugati Iowa az amerikai elnökválasztási folyamat első állomása: itt tartják az első előválasztást, azaz az első megméretést az elnökjelölt-jelöltek között. Az elmúlt hat választási ciklusban az lett a Demokrata Párt elnökjelöltje, aki mellett az iowai kaukuszon döntöttek.

Kérdéses, hogy ki lesz a Republikánus Párt jelöltje. A legvalószínűbb - és ha ciklusát kitöltheti - akkor Donald Trump jelenlegi elnök indulhat újra. De az elnök ellen jelenleg is több nyomozás folyik, szakértők szerint pedig szorul a hurok rajta.