Erről beszélt Merkel és Putyin a tárgyalás előtt

Németország és Oroszország egyaránt felelősséggel tartozik azért, hogy megoldódjanak a nemzetközi viszonyokat terhelő nagy válságok - mondta az MTI tudósítása szerint Angela Merkel német kancellár szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kezdett tárgyalása előtt. Ugyanekkor Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, nincs alternatívája a minszki megállapodásnak, csak annak végrehajtásával lehet lezárni az ukrajnai válságot
Szepesi Anita, 2018. augusztus 18. szombat, 20:56
Fotó: AFP

Angela Merkel a Meseberg-kastély udvarán az orosz államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németország készen áll az együttműködésre Oroszországgal a válságok rendezéséért.

Elsőként a kelet-ukrajnai helyzetet említette, aláhúzva, hogy végre kell hajtani a válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást.

Ugyancsak Ukrajnáról szólva leszögezte, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezetéktől függetlenül meg kell őrizni Ukrajna tranzitország szerepét az Európába irányuló orosz gázexportban.

A szíriai polgárháborúval kapcsolatban kiemelte, hogy meg kell akadályozni a humanitárius katasztrófát Idlíb városában és a térségben, és az ENSZ vezetésével az egész országban be kell indítani a politikai rendezést.

Vlagyimir Putyin a német kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában arról is beszélt, hogy lehetségesnek tartja az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 földgázvezetékkel kapcsolatban annak a német elvárásnak a teljesítését, hogy megmaradjon Ukrajna tranzitország-szerepe az orosz gázexportban. Mint mondta, az ukrajnai tranzit "hagyománya" fennmaradhat, ha megfelel a gazdaságosság feltételének.

A szíriai polgárháborúról szólva kiemelte: dolgozni kell a béke és a biztonság megteremtésén azon területeken, amelyekre visszatérhetnek a menekültek, köztük olyan szíriaiak is, akik Európába menekültek a hazájukból.

Fotó: Philippe Wojazer/Pool/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.18 23:41

Merkel "Ugyancsak Ukrajnáról szólva leszögezte, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezetéktől függetlenül meg kell őrizni Ukrajna tranzitország szerepét az Európába irányuló orosz gázexportban."

Lefordítom: az Északi Áramlat-2 megépül, minden amerikai visítás, toporzékolás és szankcióval fenyegetőzés ellenére. Mellesleg Putyin kizárólag ezért repült Berlinbe. A többi rizsa.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html