Merkel: a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet az EU legfontosabb projektje

Az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi övezet kialakítása a legfontosabb uniós projekt Angela Merkel német kancellár szerint.
MTI, 2013. február 21. csütörtök, 15:09
Fotó: Napi.hu

A kancellár a német parlamentben csütörtökön elmondott beszédében kiemelte: a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet az európai értékek védelmének és érdekek érvényesítésének eszköze. Az övezet létrehozása nem csupán a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést ösztönzi, hanem kellő erőt biztosít az egész világon érvényes technológiai szabványok alakításához.

Ha az EU és Amerika nem fog össze, akkor a gazdasági eredményességet döntően befolyásoló standardokat, szabványokat a globalizált világ más erőközpontjai határozzák meg a saját termelési és munkaerő-piaci érdekeiknek megfelelően, amelyek számos esetben "igen távol állnak a mi értékeinktől". A szabadkereskedelmi megállapodás így "messze a legfontosabb projekt az EU jövőjében" - mondta a német kancellár.

Az EU és a washingtoni vezetés közötti tárgyalások az idei első félévben kezdődhetnek el - tette hozzá Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy a német kormány mindent megtesz a tárgyalási folyamat sikeréért.

Az EU régóta szorgalmazza a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet létrehozását. Brüsszeli becslések szerint ennek révén 0,5 százalékkal növekedhet az EU összesített hazai összterméke (GDP), és legkevesebb egymillió munkahely jöhet létre.

Barack Obama február közepén, a második elnöki ciklusának programját felvázoló beszédében kiemelte, hogy az Egyesült Államok készen áll az átfogó transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség kiépítésére, az Európai Bizottság pedig közölte, hogy a tárgyalások június végéig megkezdődnek és várhatóan nagyjából két évig tartanak majd. "Hamarosan együtt alkotjuk majd a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetét" - mondta José Manuel Barroso, a brüsszeli bizottság elnöke. Az EU és az Egyesült Államok között jelenleg naponta mintegy 2 milliárd euró értékben cserélnek gazdát áruk és szolgáltatások.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.21 16:45

Épül az Egyesült Amerikai Európai Államok....

Ha nem lesz szabad fegyverhasználat ,ha az átlagbér mindenütt 2000 dollár lesz ,de nettóban ,ha lesz multi-bank-különadó,ha a drogosokat bevarrják 15 évre ,ha kersztényszociális nevelés lesz az iskolákban,ha támogatják a kezdő-kis-és középvállakozókat a multikkal szemben ,ha buzik nem házasodhatnak ,ha mindenütt lesz 3 csapás törvény ,ha nem lesz génmódosított kaja .....na esetleg akkor jöhet az egyesült európai-amerika ....esetleg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html