Merkel bekeményített

Egy nappal Emmanuel Macron francia elnökké választása után Angela Merkel német kancellár jelezte: nem ért egyet új kollégája javaslatával, miszerint enyhíteni kellene az eurótagállamok szigorú költségvetési politikáján. Keménységével saját háza táján sem mindenki ért egyet.
Komócsin Sándor, 2017. május 9. kedd, 11:44
Fotó: MTI/EPA

Alig telt el egy nap Emmanuel Macron megválasztása óta, máris érkezett egy barátságtalan üzenet a szomszédból az új elnök címére - írja a Financial Times (FT). Angela Merkel német kancellár világossá tette, hogy nem ért egyet Macron talán legfontosabb gazdaságpolitikai ígéretével, miszerint enyhíteni kell az eurótagállamoktól elvárt szigorú, megszorító jellegű költségvetési elvárásokon.

Merkel nem nagyon csomagolta be mondanivalóját. A berlini kormány ugyan támogatja a franciaországi reformokat, de nem léphet a párizsi döntéshozók helyébe - derült ki szavaiból. A segítség kiterjed a munkanélküliség visszaszorítására és a gazdasági növekedés élénkítésére, ugyanakkor a kancellár nem látja be, miért kéne megváltoztatni - pláne miért kéne mindenekelőtt megváltoztatni - a német gazdaságpolitika irányát.

Pont ezt kérték

Macron és Merkel kapcsolata különösen fontos, miután mindkét ország elszánt arra, hogy a brexittel párhuzamosan új életet leheljen az európai együttműködésbe. Macron megválasztása nyomán sokan felvetették, hogy Németországnak enyhítenie kellene az eurózóna és Németország gazdaságára is érvényes megszorító politikáján, hogy ezzel segítse az új francia vezető reformterveinek megvalósítását.

Még saját háza táján, sőt, ha tetszik a spejzból is beszóltak a kancellárnak, hiszen kormányának tagja, a szociáldemokrata Sigmar Gabriel külügyminiszter is arról beszélt a francia választás napján, hogy fel kellene puhítani Merkel "pénzpolitikai ortodoxiáját". Aki reformokat indít - célzott Macronra -, azt nem lehet ezzel egyidejűleg pénzügyi megszorításokra kényszeríteni.

Előbb a munka, utána a "szórakozás"

Merkel üzentének lényege voltaképpen az volt, hogy Berlin csak akkor lesz hajlandó enyhíteni a szigoron, ha azt látja, hogy Franciaországban elindultak a szükséges reformok.

És persze csak a szeptemberi németországi parlamenti választások után beszélhetnek erről, mert a kancellár asszony nem akar támadási felületet nyújtani azoknak, akik szerint a lazítással azt kockáztatja, hogy végül a német adófizetők pénzéből fogják kifizetni a más eurótagállamok pénzszórása miatt keletkező közös adósságot.

Ezzel kapcsolatban német tisztviselők hétfőn leszögezték, hogy a német vezetés álláspontja egy tapodtat sem változott a közös eurózónás hitelfelvétel, kötvénykibocsátás ügyében. Ez ki van zárva, függetlenül attól, hogy Macron az elnökválasztási kampányban egyebek mellett erre is javaslatot tett.

Közös befektetési alap

Gabriel előállt egy közös francia-német befektetési alap ötletével is, anélkül, hogy a részletekbe bocsátkozott volna. Szóvivője később arról beszélt, hogy ez egy "politikai kezdeményezés" volt, amelynek részleteit további viták alapján dolgozhatnák ki.

Norbert Röttingen, a Bundestag nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának vezetője csatlakozott azokhoz, akik szerint a francia gazdasági reformok "megérnék azt az árat", hogy rugalmasabbá tegyék az eurózóna gazdaságirányítását. Szerinte is közös francia-német projekteket kellene indítani - például a külügyek vagy a biztonságpolitika terén -, hogy jelezzék az európai együttműködés két motorjának felpörgését.

Szoros időrend

Brüsszeli szakértők szerint az új francia elnöknek gyors előrehaladást kell produkálnia hazai tervei megvalósításában, hogy megerősítse hitelességét Berlinben. A német politikai elit megkönnyebbült Macron győzelmét látva, de még mindig attól tart, hogy nem lesz képes megreformálni Franciaországot - mondja Jánisz Emmanuilidisz az Európai Policy Centre kutatóintézet igazgatója.

Ez azt jelenti, hogy az év végére, az új német kormány felállásának idejére elő kell állnia az első eredményekkel. Ehhez persze parlamenti támogatásra is szüksége lenne, ám a Moody's elemzői úgy vélik, hogy En Marche nevű mozgalma nem képes - az abszolút többséghez szükséges - 289 képviselői helyet szerezni a júniusi parlamenti választáson. Ezért több párt bizonytalan, konfliktusos "vadházassága" adhatja majd a kormánytöbbséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.05.11 12:41

@krix2:
Hetet havat összehordasz, nem vagyok Trump rajongó. Elég hülye vagy ha ezt nem veszed észre. Egy agymosott fideszes? Annak nincsen esze, kivonták, beépítették a felcsúti kisvasút töltésébe!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.05.11 12:38

@napiszar:
Hol vagyok én a bülbülszavú Zsótihoz?
A te drága barátod szidhatja Európa nagyszerű politikusát, mindenféle ocsmány módon. Azt teszi amit Orbán sugall ha szépen fejezem ki magamat, zsóti stílusban.
Veletek nem lehet szépen beszélni, a gombot a Fidesz nyomta meg!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.05.11 12:37

@foldnyuzo:
Úgy látom, Trump könnyen leszalad a torkodon!
:D
Orbánétól undorodsz, Trumpét meg kiakasztott gégével nyeled...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.05.11 12:35

@napiszar:
Ja, G. földnyúzó vartyogása saját mocskuk, liberális mocsok.
Az jó, azt el kell fogadni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.05.11 12:26

Epekedve várom krax-kozmix meg a többi harcos libsi felháborodását foldnyuzonál érzékelhető személyeskedő-gyalázkodó mocskolódás oka folytán. Úgy sejtem nem fognak felháborodni... mert az más.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html