Mi forog a kormány fejében? Csak találgatják

A kormány elsősorban a paksi bővítés kivitelezési szerződésének attól a részétől igyekszik távol tartani a nyilvánosságot, amely arról szól, hogyan lehet kihátrálni a megállapodásból.
Komócsin Sándor, 2018. április 23. hétfő, 09:09
Fotó: Shutterstock

A kormány a leginkább a paksi bővítésről szóló EPC (kivitelezési) szerződés 36. fejezetét félti a nyilvánosságtól, amely az úgynevezett speciális megszűnési mechanizmusokat tartalmazza, vagyis azt, hogyan és milyen feltételekkel lehet kihátrálni a szerződésekből, mekkora anyagi veszteséggel jár a kontraktus felmondása - írta a Népszava.

Árulkodó, hogy ezzel kapcsolatban a paksi bővítésről kötött Putyin-Orbán-paktumban az szerepel: magát a nukleáris együttműködési megállapodást bármikor fel lehet mondani, ami azonban a megvalósítási megállapodások érvényességét nem befolyásolja.

Lázár János (még mint Paks ügyében illetékes kormánytag) korábban kifejtette, hogy nincs semmiféle titkos záradék a szerződésekben, minden részlet megismerhető. Ehhez képest a kormány minden erővel azon van, hogy a kiszállási feltételekről ne tudhasson a közvélemény.

Az indoklás szerint a szerződés megszűnéseinek eseteit, lehetőségeit és szankcióit taglaló szövegrész "nyilvánosságra kerülése és nyilvános vitatása, vagy akár csak megvitatása is megzavarhatja az állami vagy közfeladatot ellátó szerv működését", magyarán beláthatatlan következményekkel járhat, ami nem sok jóval kecsegteti a magyar felet arra az esetre, ha a szerződést valamikor mégis föl kellene mondani.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.04.23 12:31

hejhej, birka nepnek orosz atomot, orosz kolcsonbol. kb mintha az akasztast kombinalnak a mereginjekcioval es a golyo altali halallal. biztosak lehetunk benne, hogy orbanek anno barmit hajlandoak voltak alairni, hogy putyin atyuska kedvebe jarjanak, azota viszont rajottek, hogy atbasztak oket a palankon. adjunk putyinnak valami kituntetest, hogy meg 1 evig ne tortenjen semmi... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html