A kormány a leginkább a paksi bővítésről szóló EPC (kivitelezési) szerződés 36. fejezetét félti a nyilvánosságtól, amely az úgynevezett speciális megszűnési mechanizmusokat tartalmazza, vagyis azt, hogyan és milyen feltételekkel lehet kihátrálni a szerződésekből, mekkora anyagi veszteséggel jár a kontraktus felmondása - írta a Népszava.

Árulkodó, hogy ezzel kapcsolatban a paksi bővítésről kötött Putyin-Orbán-paktumban az szerepel: magát a nukleáris együttműködési megállapodást bármikor fel lehet mondani, ami azonban a megvalósítási megállapodások érvényességét nem befolyásolja.

Lázár János (még mint Paks ügyében illetékes kormánytag) korábban kifejtette, hogy nincs semmiféle titkos záradék a szerződésekben, minden részlet megismerhető. Ehhez képest a kormány minden erővel azon van, hogy a kiszállási feltételekről ne tudhasson a közvélemény.

Az indoklás szerint a szerződés megszűnéseinek eseteit, lehetőségeit és szankcióit taglaló szövegrész "nyilvánosságra kerülése és nyilvános vitatása, vagy akár csak megvitatása is megzavarhatja az állami vagy közfeladatot ellátó szerv működését", magyarán beláthatatlan következményekkel járhat, ami nem sok jóval kecsegteti a magyar felet arra az esetre, ha a szerződést valamikor mégis föl kellene mondani.

A fotó forrása: Shutterstock