Mi lesz a világgazdasággal?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a globális gazdaság kedvezőbb fejlődésére számít a közeljövőben - áll a washingtoni székhelyű szervezet legfrissebb jelentésében.
Szász Péter, 2017. március 14. kedd, 19:22
Fotó: Reuters

A dokumentumot a G20-ak jegybanki vezetőinek és pénzügyminisztereinek március 17-én és 18-án Németországban tartandó ülésére állította össze a valutaalap.

Az IMF, a januári előrejelzéséhez hasonlóan, ezúttal is arra számít, hogy a globális gazdaság az idén 3,4 százalékkal, jövőre pedig 3,6 százalékkal nő. Az IMF ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "a kilátások összességében javultak a korábbiakhoz képest", részben a globális termelés és kereskedelem ciklikus növekedésének köszönhetően, illetve azokra a várakozásokra, hogy az új amerikai kormányzat jelentős forrásokat költ a gazdaság élénkítésére, ami közvetve a világ égészére kihat.

A fejlődő országok idei gazdasági növekedése némileg elmaradhat a januárban várt 4,5 százalékhoz képest, részben a dollár erősödése miatt, valamint annak a hatására, hogy globálisan nőhetnek a kamatok - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK