Milliókkal kerülhet többe a felsőoktatás a Brexit miatt

A legrosszabb forgatókönyv szerint a Nagy-Britanniában tanuló egyetemistáknak a jelenleginél jóval magasabb tandíjat kell majd fizetniük a kilépési procedúra lezárulta után - írja az engame.hu.
Napi.hu, 2016. június 24. péntek, 15:05
Fotó: Napi.hu

A blog szerint emellett nem lennénk jogosultak a brit diákhitelre és az ingyenes egészségügyi ellátásra sem. Jelenleg a tandíj alapszakos hallgatók számára egységesen 9000 font (3,5 millió forint), amely akár a duplájára is nőhetne.

Briteknek azonban nagy szükségük lehet egy szorosabb oktatási-tudományos együttműködésre az Európai Unió országaival, melyet számos különmegállapodás segíthet elő (ilyen megállapodások vannak például az EU és olyan nem tagországok, mint Svájc vagy Norvégia között).

Az Egyesült Királyságban tanuló 125 ezer uniós diák 2.2 milliárd font bevételt hoz az országnak, valamint 19 ezer új munkahelyet teremt, így a brit gazdaságban is komoly szerepet játszik. Ennek megfelelően elképzelhető, hogy olyan uniós különmegállapodások fognak születni az elkövetkező két évben, melyek a jövőben is garantálják a mostanihoz hasonló feltételeket a Nagy Britanniában tanuló EU-s diákok számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK