Mindenki ezt a beszédet várta ma

Az amerikai jegybankrendszernek (Fed) óvatosnak kell lennie, amikor dönt az irányadó kamatról - mondta az intézmény kormányzótanácsának tagja magyar idő szerint hétfő este a piacok által feszülten várt beszédében.
MTI, 2016. szeptember 12. hétfő, 19:50
Fotó: Stocksnap

Lael Brainard a Chicagói külügyi tanács (The Chicago Council on Global Affairs) ülésén szólalt föl. A beszédet nagyon várták a világ pénzpiacain, mert ez volt az utolsó Fed-megszólalás az intézmény pénzügypolitikai döntéshozó testületének, a nyíltpiaci bizottságnak (FOMC) a következő, szeptember 20-21-i kamatdöntő ülése előtt.

"A Fednek el kell kerülnie, hogy beleragadjon egy olyan, alacsony növekedési pálya melletti alacsony inflációs környezetbe, amely Európát és Japánt gyötri, ezért óvatosnak kell lennie a kamatokkal" - mondta Brainard a MarketWatch oldal tudósítása szerint. A kereslet váratlan gyengülésének nagyobbak a kockázatai, mint a váratlan erősödésének. A követendő pénzügypolitikát továbbra is mérlegelni kell "a következő hónapokban".

A New York-i tőzsde részvényindexei a beszéd elhangzása után megugrottak, majd enyhén csökkentek, de a pénteki záró ár fölött maradtak.

HOZZÁSZÓLÁSOK