Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Néhány hete hosszas huzavona után sikerült megegyezni, hogy Ursula von der Leyen legyen az Európai Bizottság elnökjelöltje, a német politikust hivatalosan a napokban választhatják meg. Hétfőn az uniós tagállamok vezetőinek írt levélben vázolta fel terveit von der Leyen - olvasható a portálon.

Az ígéretek közül a legfontosabb az egységes európai minimálbér tervezett bevezetése. Erről részleteket nem árult el, így nem tudni, mennyi lenne nagyságrendileg a kívánatos minimálbér. Könnyen lehet, hogy nem is egész Európában egységes összegre gondol von der Leyen, sokkal inkább azt szeretné elérni, hogy minden tagállamnak legyen hivatalos minimálbére, jelenleg ugyanis még ez sem általános. Ehhez kapcsolódva egy uniós munkanélküli segélyt is létrehozna a bizottság elnökjelöltje.

A német politikus azt is hangsúlyozta levelében, hogy támogatná egy új alkotmányossági vizsgálati mechanizmus bevezetését, melynek keretében évente készülne jelentés minden tagállamban a jogállamiság helyzetéről. Ezzel kapcsolatban a múlt héten von der Leyen azt azt mondta: a következő Európai Bizottság szigorúbb lesz a jogállamiság kapcsán, mint az előző.

Emellett megadóztatná az EU-n kívülről érkező széndioxid-kibocsátást, Európában pedig kiterjesztené a széndioxid-kvóták kereskedését. A károsanyag-kibocsátást pedig 2030-ra 55 százalékkal fogná vissza az EU-ban.

A brexit kapcsán von der Leyen azt írta: kész meghosszabbítani az október végén lejáró határidőt, ha arra jó ok lesz. Szerinte szükség esetén több időt kell biztosítani a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről folytatott tárgyalások folytatásához - idézi az MTI.

Az Európai Parlament szociáldemokrata és liberális frakcióinak írt levelében Ursula von der Leyen kijelentette, hogy bizottsági elnökké választása esetén kész tárgyalások előkészítésére "olyan előremutató és stratégiai partnerség kialakítása érdekében, amelyre az Európai Unió a Nagy-Britanniával tervezett jövőbeni kapcsolatait építeni szeretné".

Válasz a baloldali és liberális elvárásokra

Nemrég a szociáldemokrata és a liberális-centrista európai parlamenti képviselőcsoport is közölte, hogy feltételekhez kötik von der Leyen támogatását. Konkrét írásos vállalásokat kértek a szakpolitikai prioritásokról, mondván, ennek hiányában nem fogják megszavazni. A Politico értesülései szerint a szociáldemokraták több mint négy oldalon keresztül sorolják egy dokumentumban azon pontokat, amelyeknek legalábbis nagy többségében támogatást várnak az elnökjelölttől. Egyebek mellett szó van ezekben a fenntartható fejlődésről, a klímaváltozás elleni harcról, az EU költségvetéséről, a kül- és a menekültpolitikáról, illetve a jogállamiság és a közös értékek védelméről. Kitérnek továbbá az Európai Bizottságon belüli nemi kiegyensúlyozottság, a 2050-es klímasemlegesség ügyére is.

Ursula von der Leyent eddig egyedül saját pártcsaládja, az Európai Néppárt biztosította teljes támogatásáról, ami önmagában nem elegendő a poszt elnyeréséhez.A jelöltet azonban az Európai Parlament tagjai többségének kell megválasztania. Von der Leyennek bizottsági elnöki kinevezése jóváhagyásához legalább 376 szavazatra van szüksége a 751 tagú EP-ben, amely erről a tervek szerint kedden szavaz strasbourgi plenáris ülésén.