Mocskos háború kezdődhet, mindenki megjárja

Kínát nem tudja úgy "rendre utasítani" az USA, ahogy Japánnal tette a nyolcvanas években, ha az új washingtoni adminisztráció megpróbálja nyomás alá helyezni az ázsiai óriást, durva válaszra számíthat és a meccs végén mindkét fél veszít. Ennek hatását az egész világgazdaság megérezné.
Napi.hu, 2017. január 14. szombat, 18:39
Fotó: Reuters

A földrajzi közelség és a történelmi párhuzamok ellenére Kína nem Japán, ezért ha a megválasztott amerikai elnök megpróbálja "megregulázni" az ázsiai országot, annak rossz vége lehet - írja a MarketWatch elemzőkre hivatkozva. Donald Trump elnökválasztási kampánya során ismételten megesküdött arra, hogy leszoktatja Kínát inkorrekt kereskedelmi viselkedéséről.

Ennek alapján a szakértők arra számítanak, hogy hivatalba lépése után agresszív lépéseket tesz annak érdekében, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítse a világ legnagyobb exportőr országának vezetőit. Olyan módszereket választhat, amelyek Japánnal szemben az 1980-as években beváltak.

Régi történet

Azokban az években a szigetország volt a világexport bajnoka olyan márkáinak köszönhetően, mint a Toyota vagy a Sony. Az Egyesült Államokkal korábban kialakított kedvező kereskedelmi kapcsolatainak köszönhetően, elárasztotta áruival az USA-t. Akkoriban óriási sajtója volt annak, hogy a japánok letaszítják a világ vezető gazdasági hatalmának járó trónról Amerikát.

Válaszul a két ország kereskedelmi kapcsolataiban kialakult óriási deficitre, a washingtoni kormány importkvótákat vezetett be a japán termékekre és sikerrel követelte Tokiótól, hogy nyissa meg a korábbinál jobban a japán piacot az amerikai vállalatok előtt.

Új konfliktus

Kína - szemben a három évtizeddel ezelőtti Japánnal - visszavágna, ha az USA kereskedelmi korlátozásokkal fenyegetné - mondja Helen Qiao, a Bank of America Merrill Lynch elemzője. Egy kereskedelmi háborúban Peking meghatározott amerikai szolgáltatásokra és árukra vonatkozó korlátozásokkal válaszolhat a washingtoni nyomásgyakorlásra.

Rontana a helyzeten, hogy a Trump-adminisztráció esetleges akciója a lehető legkényesebb helyzetben érné a kínai vezetést, amely küszködik a gazdasági növekedés lassulásával és a tőkekiáramlással. A GDP idén várhatóan csak 6,4 százalékkal bővül a tavalyi 6,7 és a 2015-ös 6,9 százalék után.

Gondok

Egy a kínai árukra kivetett ötszázalékos amerikai vám 0,1 százalékponttal fékezheti a bővülést, míg a Trump választási beszédeiben említett 45 százalékos büntetővám már 1,4 százalékpontot faraghat le a GDP-növekedés tempójából.

A héten 6,92 jüant kellett adni egy dollárért míg egy évvel ezelőtt csak 6,49-et és az előrejelzések szerint a negyedik negyedévre 7,3-re gyengülhet a kínai valuta amerikai társával szemben.

Az ország valutatartaléka 41 milliárd dollárral csökkent egy hónap alatt, s ezzel hatévi mélypontra 3,01 ezer milliárd dollárra esett decemberben A csökkenés oka, hogy a jegybank devizaeladásokkal igyekszik erősíteni a jüant a tőkekiáramlás fékezése érdekében.

Van más megoldás

A Világbank elemzése szerint a vámok emeléséről gyorsan kiderülhet, hogy visszaütne a feladóra. Látva a kínai-amerikai kapcsolatok bonyolultságát Trump egyszerűbbnek tarthatja, hogy valutaárfolyam-manipulálónak minősítse Kínát. Ennek megvannak a feltételei.

A washingtoni pénzügyminisztérium ezzel vádolhatja azt az országot, amelynek az USA-val szembeni külkereskedelmi többlete meghaladja a 20 milliárd dollárt, folyó fizetési mérlegtöbblete pedig a GDP három százalékát, továbbá folyamatosan beavatkozik valutája piacán, mégpedig láthatóan azzal a céllal, hogy számára kedvezőbbé alakítsa azt.

Ezek nem törvényben előírt szabályok, így a jövendő elnök megkérheti a tárcát, hogy állapítson meg más számokat vagy akár kormányrendeletben nyilváníthatja devizamanipulátornak Kínát - hangsúlyozza Qaio.

Jöhet az akció

Ha ezt rásütik az ázsiai országra, akkor kizárhatják a kínai cégeket az amerikai közhivatalok közbeszerzéseiből, az IMF-nek erősíteni kell a jüan árfolyamával kapcsolatos ellenőrzéseit és Washington kereskedelmi tárgyalásokat kezdeményezhet. Qaio szerint ha valutamanipulálóvá nyilvánítanák Kínát, annak az lenne a célja, hogy rövid úton a tárgyalóasztalhoz kényszerítsék a pekingi vezetést.

És a reakció

A szakértők várakozásai szerint azonban Kína nem úgy reagálna a nyomásgyakorlásra, mint Japán, amely például visszafogta az USA-ba irányuló autóexportját, hanem hangosan protestálna az IMF fellépése ellen. Peking valószínűleg nem menne el addig, hogy piacra dobja a kínai kézben lévő amerikai kötvényeket, ám ennél kevesebb is sok lenne.

Már az üzengetés, a szavak háborúja is súlyosan rombolná a piaci szereplők bizalmát az USA-val és Kínával szemben, aminek káros hatása kisugározna a világgazdaságra is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.01.15 17:49

Amerikában gyakorlatilag alig van munkanélküliség, valahogy megvannak az importtal meg a külhoni tőkebefektetésekkel is. Ha otthon gyártatnak, ha a kínai importra 45% adót vettet ki az új vezetés, ennek egy következménye biztosan lesz azt pedig úgy hívják áremelkedés a 100 dolláros kínai cucc 120 dollárba fog kerülni legalább vagy még többe. A hazai se lesz olcsóbb!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antonchigurs, 2017.01.15 10:04

Ezzel a problémával már a 70-es években számolni kellett volna, amikor Nixon ellátogatott Tenghez. Várjuk ki a végét, de a 80-as években is tuti volt, hogy a japcsik beelőzik USA-t, aki a Nikkei-re tett, az S&P500-al szemben, közel 30 évet várt a nyúlszaldóra, a keleti parti Berkovitzékat, nem lehet lebecsülni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai60@gmail.com, 2017.01.15 09:08

@troll: Németek a 3. helyen állnak.
1. Kína, 2. USA, 3. németek.Mi a 35. helyen.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_exports
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai60@gmail.com, 2017.01.15 09:05

@Kara_kan: Mi a pofátlanság?
Kinában precíz , jó munkát végeznek.
Ott alacsonyak a bérek és adók.
Elektronikát nem érdemes itthon gyártatni mert eladhatatlan a vámok, az adók miatt.
Én a postaköltséggel együtt minden fejlasztásemt Kínában gyártatom le, mert itthon import és adók miatt megfizethetlen.
Talán USA, a magyar és más nyugati országok adóit csökkenteni kellene, a bérekedn a járulékokat, áfát szintén.
Nálunk a munkateljesítmény nagyon alacsony, hála a politikusoknak akik munkanélkól havi milliókat keresnek. Ezt látja munkás, meg a korrupciót, beleszarik mindenbe.
Pazarló államot kellene 50%-ra lecsökkenteni....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2017.01.15 08:07

troll, 2017.01.14 21:42
"a világ legnagyobb exportőre az nem kína, hanem németország"

Hülyeség.
Kína 2143 mrd $
USA 1510 mrd $
Németo.1309 mrd$
( The World Factbook of the CIA.)

"tehát kínának 8x olyan fontos az amerikai piac ,mint az usa-nak a kínai."
Még nagyobb hülyeség.
A GDP ugyan a legjobb mérőszám, de azért fenntartásokkal kell kezelni. Az USA GDP-jének legnagyobb része belföldi szolgáltatás. Megfelelő export de főleg a belső fizetőképes kereslet csökkenése esetén kártyavárként omlik össze, láttuk 2008-9-ben is.
Példa: A legnagyobb amerikai autógyár, Trump hülyeségeinek egyik célpontja a General Motors.
Az USA-ban 2015-ben 2 142 322 autót gyártott.
Mexicoban 690 446 -ot. (OICA 2015)
Kínában 3 734 167-et.

Mi történne, ha Trump bezáratná a Kínai gyárat? (40-50% amerikai tulajdon, 50-60%-ban kínai).
Azonnal ugranának helyükre a németek, koreaiak, japánok. Ahogy ugrottak az amerikaiak a japán szigetvitakor a japánok helyére....
Hány tervező-fejlesztő, alkatrészgyártó stb munkahely veszne el az USA-ban? Mennyivel drágulnának az amerikai autók a fajlagos fejlesztési stb költségek emelkedése miatt, mennyivel romlana a versenyképességük a (ráadásul javuló versenyképességű) japán vagy koreai modellekkel szemben?
A vesztes egyértelműen az USA lenne.
És a munkahelyek elvesztése miatt csökkenő belső vásárlóerő milyen spirált inditana el?

ebből következik, hogy egy kereskedelmi háború vesztese az kína lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html