A kínai statisztikai hivatal szerdán azt közölte, hogy a múlt hónapban az ipari termelés 7,2 százalékkal nőtt éves összevetésben. Elemzők 6,1 százalékos emelkedést vártak a januári 6,2 százalékos növekedés után - írta az MTI.

Tavaly a kínai ipari termelés 6,6 százalékkal nőtt, felülmúlta a 2016. évi 6 százalékot.

A kínai statisztikai hivatal szerdán arról is beszámolt, hogy februárban a kiskereskedelmi forgalom 9,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami ugyan minimálisan kisebb növekedés az elemzők által várt 9,8 százaléknál, de nagyobb a januári 9,4 százalék bővüléshez képest.

Tavaly a kiskereskedelmi forgalom növekedése 10,2 százalékra lassult az egy évvel korábbi 10,4 százalékról. Az állóeszköz-beruházások a várt 7 százaléknál nagyobb mértékben, 7,9 százalékkal nőttek februárban éves összevetésben a januári 7,2 százalék bővülés után.

Az állóeszköz-beruházások tavaly 7,2 százalékkal, 1999 óta legkisebb ütemben nőttek, 2016-ban 8,1 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Kína pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése (ODI) nőtt az idei első két hónapban éves összevetésben, ami szembe megy a kormányzati törekvésekkel. A kereskedelmi minisztérium szerdán azt közölte, hogy az ázsiai ország 16,82 milliárd dollár tőkét helyezett ki külföldre, a pénzügyi ágazaton kívüli ágazatokba a február végével záródott idei első két hónapban. Ez 25,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Tavaly az ODI 29,7 százalékkal 120,08 milliárd dollárra csökkent. A kínai kormány intézkedésekkel próbálja lassítani a tőkekihelyezést, mert az további nyomást gyakorol a jüanra és csökkenti az ország devizatartalékát.