Nagy dolgok készülnek a szomszédban - Kiszúrnak a magyarokkal is?

A munkahelyteremtést és a helyi munkaerő foglalkoztatottságát ösztönző intézkedésről állapodott meg az osztrák kormánykoalíció kedden.
Domokos László, 2017. február 21. kedd, 21:22
Fotó: Napi.hu

A kormány "foglalkoztatási jutalék" címén a munkahelyteremtést segítené azáltal, hogy meghatározott ideig felére csökkentenék bizonyos alkalmazottak után befizetendő költségeket. A terv szerint három éven át csökkentett munkaadói járulékot fizethetnek a cégek, amennyiben olyanokat alkalmaznak, akik regisztráltak az osztrák Munkaügyi Hivatalnál (AMS) vagy részt vettek az osztrák oktatási rendszerben. A támogatás igényelhető lenne azon nem uniós országból érkező képzett munkaerő esetében is, akik határozott idejű letelepedési engedéllyel rendelkeznek. A feltételek között szerepelne továbbá, hogy az új munkaerő legalább hat hónapig maradjon alkalmazásban.

A kormány a júliusban bevezetendő intézkedésre két milliárd eurót fordít. Az intézkedés célja továbbá, hogy a jövőben nem engednének be olcsó munkaerőt az országba - írta az MTI.

A keddi kormányülést követően Christian Kern osztrák kancellár (képünkön) az új intézkedést megvalósítható megoldásnak nevezte, amely szerinte megfelel az európai jognak. A kancellár arra is utalt, hogy az elmúlt években a legtöbb munkát jellemzően bevándorló munkavállalók kapták, mialatt a munkanélküliség nőtt Ausztriában.

A szabályzás addig lesz érvényben, amíg a költségvetésben erre elkülönített két milliárd eurót felhasználják. A rendszert két év után értékelik ki, és akkor döntenek az intézkedés esetleges meghosszabbításáról is.

Reinhold Mitterlehner alkancellár arról beszélt, hogy a tervek alapján három év alatt mintegy 160 ezer új munkahelyet hoznak majd létre. Becslése szerint egy vállalkozás az egyes munkavállalók után mintegy négyezer euró béren kívüli juttatás kifizetését tudja majd megspórolni évente.

A szakértők úgy vélték, hogy az európai jog szerint vitatott az intézkedés és kérdésesnek nevezték, hogy lehetséges-e Ausztriába érkező munkavállalókat kizárni a juttatási körből. Alois Stöger szociális ügyi miniszter valamint Andreas Schieder az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) frakcióvezetője szerint a tervezett intézkedés nem korlátozza a munkaerő-piaci szabad mozgást.

Az Európai Bizottság kedden közölte, hogy megvizsgálja a tervezett szabályozást.

A Kronen Zeitung című lap a hétvégén arról írt, hogy szakértők szerint az utóbbi nyolc évben Ausztriában mintegy 200 ezer új álláshelyet hoztak létre. A lap szerint ezen munkákat túlnyomórészt magyarok, románok, bolgárok és egyéb uniós országbeliek látják el. A 8,7 millió lakosú Ausztriában januárban 494 ezer munkanélküli volt. Az Európai Bizottság gazdasági előrejelzése szerint a munkanélküliségi arány növekedni fog.

HOZZÁSZÓLÁSOK