"Ha a Jog és Igazságosság (PiS) pártjának kormánya megkérdőjelezi a jogállamiságot, problémák lesznek a Washingtonnal való kapcsolataiban, függetlenül attól, ki nyeri a 2020-as elnökválasztást az USA-ban" - idézte az Egyesült Államok volt varsói nagykövetét, Stephen Mullt a gazeta.pl. A múlt hét végén a Szejm megszavazta ugyanis azt a törvényt, amely kiszélesíti a bírák fegyelmi büntetésének lehetőségeit.

Mull 2012 és 2015 között volt az USA varsói nagykövete, és kommentálta azokat a változásokat, amelyeket a radikális jobboldali PiS-kormány vezetett be a bíróságokra vonatkozóan. Nyitott kérdés, hogy Donald Trumpot, az USA elnökét újraválasztják-e, és ha nem, akkor hogyan változhatnak a lengyel-amerikai kapcsolatok. Az biztos, hogy ha lesz is változás, akkor sem büntetik majd Lengyelországot azért, mert vezetése jó viszonyt ápolt Trumppal.

Ugyanakkor, ha a kormány aláássa a jogállamiságot, komoly problémái lesznek a Washingtonnal való kapcsolataiban, függetlenül attól, ki lesz az elnök. Erre minden amerikai adminisztráció figyel. Még a jelenlegi nagykövet, Trump személyes képviselője sem titkolta rosszallását például a média szabadságának korlátozása miatt.

A Szejmben már megszavazott törvény lehetővé teszi többek között azon ügyek körének bővítését, amelyekben fegyelmivel büntethetik a bírókat. Kiszélesíti a Legfelsőbb Bíróság Ellenőrző Bizottságának szerepét olyan ügyek megoldásában, amelyeket eljárási hibák miatt kérdőjelezett meg egy bíró vagy annak képviselője. Emellett a bírók kinevezésébe túlzott beleszólást engednének a törvényhozásnak, amivel felszámolhatják a hatalmi ágak megosztását.