Nem jött be az oroszok barátsága

A Krím félszigetet és Oroszországot összekötő híd, amelynek terhelési próbáján maga Vlagyimir Putyin vezette át az első teherautót, nem hozta meg azt a gazdasági boomot, amit vártak tőle. Sőt, inkább gondot okozott.
Barabás Júlia, 2018. augusztus 11. szombat, 12:54
Fotó: Shutterstock

A Krímet és Oroszországot közvetlenül összekötő híd, amelyet nagy pompával májusban adtak át, nem segített a félsziget gazdaságának előrelépésében - adta hírül helyi forrásokra hivatkozva a lengyel Rzeczpospolita. A hatmilliárd dollárból (1655 milliárd forint, három és fél budapesti 4-es metró ára) felépült híd elkészülte után azonnal megugrottak az árak a Krímben, ugyanis a kereskedők és a vendéglátósok arra számítottak, hogy az oroszok tömegesen érkeznek majd a félszigetre.

Az emberek türelmetlenül várták helyzetük javulását, ám a moszkvai propaganda mélyen hallgat arról, miért nem oldotta meg a térség gondjait a közvetlen kapcsolat Oroszországgal. Jelenleg a forgalom is korlátozott: mindkét irányban a négyből csak két sávon lehet közlekedni. A vasúti hídnak a jövő év végéig el kellene készülnie.

Egy valaki biztosan jól járt:, Arkagyij Rotenberg, Vlagyimir Putyin államfő barátja, akinek vállalata megszerezte a megbízást a Kremltől a híd építésére.

Az árak a Krímben május óta 20-30 százalékkal nőttek, miközben az átlagfizetés ott a legalacsonyabb orosz összehasonlításban. Amikor a félsziget még Ukrajna része volt, évente hatmillió vendég pihent itt, idén másfél millióra számítanak.

Szakértők szerint a híd legfeljebb 100 ezerrel növelte a turisták számát. Eközben súlyosbodtak a helyi problémák például a szemétszállítás körül. A legjobb helyeket a tengerparton különböző orosz minisztériumok és intézmények foglalták el, ezek a turistáknak tiltott övezetek.

A legnagyobb gondjuk az orosz hatóságoknak jelenleg az, hogy alig lehet ivóvízhez jutni. Az Ukrajnától való elszigeteltség miatt a Krím lassan sivataggá válik.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.11 21:46

"adta hírül a lengyel Rzeczpospolita"

Ja, orosz ügyekben a lengyel sajtó a hiteles forrás, ugye Mórickák? Mintha az erdélyi magyarok helyzetéről a román, vagy a kárpátaljai magyarok helyzetéről az ukrán kormány álláspontját idéznétek, idióták.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html