Nem gondolná, honnan jönnek a bevándorlók

Már ukrán vendégmunkásokat sem találnak bizonyos szakmákban Lengyelországban, nem beszélve a helyiekről, akik a nyugat-európai szinthez igazítják a bérigényeiket, mivel úgy gondolják, hogy bármikor továbbállhatnak például Norvégiába.
Barabás Júlia, 2016. december 3. szombat, 13:27
Fotó: Reuters

Egyre nagyobb hiány alakul ki Lengyelországban szakképzett fizikai munkásból, technikusból és mérnökből. A helyet odáig fajult, hogy az opolei erőműben már 150 indiai hegesztő dolgozik - derült ki a PulsHR.pl beszámolójából.

Az energetikai szektorban egyre több olyan vállalat van, amely nem hogy lengyel munkaerőt nem talál, hanem már ukránt sem. Ezért voltak kénytelenek Indiából vendégmunkásokat szerezni - mondja a Globetek fejvadász cég szakértője.

Másfél ezer indiai

A bérigények és -lehetőségek nincsenek összhangban. A lengyelek úgy gondolják, hogy ha otthon nem kapják meg az elvárásuknak megfelelő pénzt, akkor legfeljebb kiugranak Nagy-Britanniába, Németországba vagy Norvégiába. Ehhez igazítják bérelvárásukat, amit a vállalatok nem tudnak teljesíteni.

Szociológusok szerint a lengyel népesség 2050-ig négymillióval csökken, ezért az országnak nagyjából ötmillió bevándorlót kell "importálnia". Az elmúlt évben 91 ezer munkavállalási engedélyt adtak ki külföldieknek. Többségük - 50 ezer fő - ukrán volt.

Az indiaiak már tavaly is megjelentek a munkaerőpiacon: közülük nagyjából 1500-an kaptak munkavállalási engedélyt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.12.04 15:39

Akkor hogyan lesz majd a békemenet, ha Lengyelországból India lesz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html