Janet Yellen, az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő központi tartalékrendszer (Fed) feje a csütörtök délelőtti, mintegy kétórás kongresszusi meghallgatásán közölte, az a határozott szándékom, hogy kitöltöm mandátumom teljes idejét. A 70 éves szakember megbízatása 2018. februárjában jár le.

A demokratákhoz közelálló Yellent az elnökválasztási kampányban Donald Trump erőteljesen bírálta, azt állította, hogy a kamatok alacsonyan tartásával a demokrata párti elnökjelölt, Hillary Clinton kezére játszik. Yellent, aki az első női vezető a Fed élén, a demokrata párti Obama elnök jelölte, és az elmúlt években a kormánypárthoz közeli szakemberként tartották is számon. A The Wall Street Journal csütörtöki információi szerint Donald Trump választási győzelme után az új kormány jelentős mértékű nyomást gyakorolhat rá.

A meghallgatáson elsősorban a gazdaság élénkítése érdekében tervezett lépéseiről kérdezték a politikusok Yellent, de felmerült a kiberbiztonság, vagy a minimálbér emelésének kérdése is.
Janet Yellen kilátásba helyezte a kamatemelést is, ám nem jelölt meg időpontot, csak annyit mondott: viszonylag hamar bekövetkezhet. A Fed következő tanácskozása december 13-án lesz.

Legutolsó közleményében - amelyet már az elnökválasztás után tett közzé - a központi bank már azt jelezte: "a kamatemelés esélye erősödött". A múlt pénteken pedig Stanley Fischer, Fed-alelnök már utalt a várható kamatemelésre. Fischer akkor azt is hozzátette: a Fed üdvözli a gazdaság megélénkítésének nagyobb pénzügyi támogatását.