Lengyelországban a fiatal orvosok lemondanak a túlóráról és tömegesen mondják fel a szerződéseikben szereplő úgynevezett kilépési záradékot, amelynek értelmében heti 48 óránál többet is dolgozhatnak - adta hírül a gazeta.pl. Országszerte több százan mondták már fel szerződésük ezen pontját.

Amikor október végén a rezidensek abbahagyták 29 napos éhségsztrájkjukat szövetségük elnökhelyettese bejelentette, hogy elegük van a hihetetlen mennyiségű ledolgozott órákból, amelynek következtében túlhajszoltak. Az a szándékuk, hogy a munka törvénykönyvében szereplő előírásoknak megfelelő munkaidőt dolgozzák le.

Változatlanul követelik, hogy a kormány következő három évben a GDP 6,8 százalékát költse az egészségügyre, és azt is, hogy fizetésüket emeljék fel. Nem akarnak havi 400-500 órát dolgozni, mert számukra a minőség fontosabb.

Súlyos helyzet

A kritikus záradékot csak a prokocimi gyermekkórházban felmondta 26 a 33 aneszteziológus közül. A klinikán hiányoznak a szakemberek, tehát csak a legsürgősebb beavatkozásokat tudják elvégezni. A lap sorra veszi a tudomására jutott eseteket, amelyekből kiderül, hogy szinte nincs olyan egészségügyi intézmény az országban, ahol ne küzdenének ugyanezzel a problémával. Összesen legalább 1200-an mondták fel Lengyelországban a túlórazáradékot.

Az egészségügyi miniszter, Konstanty Radziwill hangsúlyozta: megérti a problémát, de a felhívást a munka visszatartásáról, amelyre a betegeknek szükségük lenne, megengedhetetlennek tartja.

Az Országos Orvosszövetség, azaz az orvosok szakszervezete viszont úgy véli, hogy nem a betegek elutasításáról van szó, hiszen a záradékot felmondó orvosok általában továbbra is többet dolgoznak, mint  más szakmák alkalmazottai, hiszen ellátnak havi 2-3 ügyeletet is.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com.