Nem oszlanak a sötét felhők Európa egén

Nem tudta megnyugtatni európai partnereit Mike Pence, az USA alelnöke, hiába igyekezet biztosítani őket arról, hogy országa és az EU kapcsolata főnöke barátságtalan megjegyzései ellenére változatlanul szorosak maradnak. Brüsszelben új, felhősebb időkre készülnek.
Komócsin Sándor, Barabás Júlia, 2017. február 25. szombat, 09:07
Fotó: MTI/EPA

Nem tudta eloszlatni európai partnerei kétségeit Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke, aki a hét végén a müncheni biztonságpolitikai fórumon igyekezett meggyőzni őket arról, hogy az új amerikai adminisztráció kitart a különleges transzatlanti kapcsolatok több évtizedes hagyománya mellett - írta a CNN. Próbálkozását szkeptikus reakciók követték.

Miután külön tárgyalt Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, békülékeny hangon kijelentette, hogy az USA és Európa kötelékei nem foszlanak el. A bizalmat főnöke, Donald Trump megjegyzései ingatták meg: az Egyesült Államok elnöke tavalyi választási kampányában feleslegesnek minősítette a NATO-t, támogatásáról biztosította a brexitet, majd később azt mondta, hogy az EU olyan szervezet, amelynek csak Németország látja hasznát.

Őszintén!

Tusk nyersebb volt. Bár a diplomácia szabályainak megfelelően hangsúlyozta optimizmusát, hozzátette ehhez, hogy az EU és az USA kétoldalú kapcsolatai új, ismeretlen szakaszukba értek.

Túl sok minden történt az EU-ban és az USA-ban is az elmúlt hónapokban, új, időnként meglepő vélemények hangzottak el a felek viszonyáról és közös biztonságáról - fejtegette. Ezért nem tehetünk úgy, mintha minden menne tovább a korábbi kerékvágásban.

Pence elismételte, hogy az USA elkötelezett a NATO mellett és amellett, hogy megfékezze az orosz agressziót. Ugyanakkor hozzátette ehhez, hogy elvárják a katonai szövetség tagállamaitól vállalt anyagi hozzájárulásuk teljesítését. Ezt a régi amerikai követelést főnöke erősítette fel azzal, hogy a kampányban kijelentette: csak azokat az országokat fogja megvédeni az amerikai hadsereg, amelyek GDP-jük két százalékát védelemre fordítják.

Oroszok

Pence azt is világossá tette, hogy az új washingtoni adminisztráció - miközben számon kéri Oroszországon agresszív tetteit - új irányt akar szabni az orosz amerikai kapcsolatoknak. Trump elnök hisz abban, hogy van erre lehetőség.

Ezt támasztja alá a New York Times friss értesülése, miszerint Trump tanácsadói elkészítettek egy tervet az Oroszország elleni szankciók megszüntetéséről. A háttéranyagot Trump vállalkozásainak egyik ügyvédje és egy ingatlanfejlesztő szakember állította össze, aki korábban segítette Trump cégeit oroszországi üzleteik megkötésében. Tehát nem a profi külügyi apparátus keze munkája.

EU-faló

Pence az USA uniós nagykövetének irodáján is tárgyalt európai politikusokkal, ami annyiban szimbolikus, hogy ez a poszt jelenleg üres, és pletykák szerint Trump egy Európa-faló politikust akar kinevezni országa első számú képviselőjének Brüsszelbe. Ted Malloch neve merült fel, aki nemrégiben azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy az EU megzabolázásán dolgozna, ha elnyerné a megbízatást.

Életutam során dolgozhattam a Szovjetunió lerombolásán, talán akad itt egy másik unió is, amelyet móresre kellene tanítani - fejtegette. Éppen az ilyen nyilatkozatok aggasztják az európaiakat, akik úgy véli, hogy Trump erősíteni akarja a brexitben is testet öltő törekvéseket az unióban.

Síri csönd

Pence is rátett egy lapáttal erre. Hét végi beszédében - amelyben egyebek mellett kijelentette, hogy az USA kemény kézzel fog bánni Moszkvával - egy szóval sem említette az EU-t. Ez a tény nem kerülte el a hallgatóságában ülő biztonságpolitikai és külügyi szakértők, vezetők, illetve diplomaták figyelmét. Az EU helyett csak a NATO amerikai támogatását ígérte meg.

A második ligába kerültek a lengyelek?
A lengyel diplomácia minden igyekezte ellenére nem sikerült összehozni Münchenben Andrzej Duda köztársasági elnök és Pence találkozóját - mondta Tomasz Siemoniak, az előző, Polgári Platform vezette kormány védelmi minisztere a gazeta.pl-nek. Szerinte ez Lengyelország nemzetközi jelentőségének csökkenését jelzi: a lengyelek a második ligába szorultak. Duda ugyan találkozott John McCain republikánus szenátorral, ám Siemoniak szerint nem volt olyan sok államfő a konferencián, hogy ne lehetett volna megszervezni a beszélgetést közte és az amerikai alelnök között. Ugyan ezen a tanácskozáson 2012-ben, az akkori lengyel államfő, Bronislaw Komorowski volt a fő vendég.

HOZZÁSZÓLÁSOK