Nem várt helyről kaptak kemény figyelmeztetést a lengyelek

Az Egyesült Államok kormánya aggodalommal figyeli a lengyelországi igazságügyi reformot - jelentette ki a tárca szóvivője. A lengyeleknek joguk van politikai rendszerük megváltoztatásához, de az USA szerint tartaniuk kell magukat a demokratikus országok normáihoz.
Barabás Júlia, 2017. október 2. hétfő, 06:21
Fotó: Pixabay

Az USA külügyminisztériumának szóvivője, Heather Nauert a lengyel sajtóban beszélt a lengyelországi bírósági reformról és a jogállam helyzetről. A TVN24 beszámolója szerint a szóvivő elmondta: a washingtoni adminisztráció már szólt azokról aggodalmairól, amelyek a lengyel kormány változtatásaira vonatkoznak ezen a területen.

Szeretném, ha egyértelmű lenne: Lengyelországnak joga van bírósági reformokat bevezetni, de ezeknek a reformoknak meg kell felelniük az alkotmánynak és a nemzetközi jog legfontosabb előírásainak - folytatta a szóvivő a portál beszámolója szerint. (Ez megegyezik az EU véleményével, amely miatt fasírtban van egymással Brüsszel és Varsó - a szerk.)

Nagy figyelemmel fogjuk követni az eseményeket - mondta a TVN Fakt újságírójának kérdésére válaszolva. Figyelemmel kísérjük a parlamenti munkát, amelynek tisztelnie kell a bíróságok függetlenségét és a hatalommegosztás elvét is.

A szóvivő jelezte: tisztában vannak azzal, hogy Andrzej Duda államfő új törvénytervezettel állt elő. Számítanak arra is, hogy lengyel szövetségesük megtartja erős demokratikus intézményrendszerét, gazdaságát és védelmi felkészültségét. Hangsúlyozta, hogy az USA-nak nagyon fontos az erős, egészséges lengyel demokrácia.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)

HOZZÁSZÓLÁSOK