Beinthetnek a németeknek, Merkel közbeléphet

Az ECB irányító testületének tagjai várhatóan nem tesznek eleget a német alkotmánybíróság döntésének, így akár durva huzavona is indulhat Németország és az EU között. Ez pedig akár komoly zavart is okozhat az eurózóna gazdaságát menteni hivatott program végrehajtásában. Merkel közbelépését várják.
Lovas-Romváry András, 2020. május 7. csütörtök, 11:16
Fotó: MTI/EPA - Képünk illusztráció.

Az Európai Központi Bank (ECB) várhatóan nem tesz eleget a német alkotmánybíróság keddi határozatában foglaltaknak, s nem lesz hajlandó megindokolni a kvantitatív lazítási programja részeként végrehajtott kötvényvásárlásokat - nyilatkozta a Financial Times-nak a bank kormányzótanácsának négy tagja is. Szerintük ugyanis egy ilyen lépés csorbítaná az európai jegybank függetlenségét, s megnyitná az utat annak, hogy az intézményre nyomást gyakoroljanak a tagállamok bíróságai. Elmondásuk szerint a kormányzótanács tagjai többségének egyezik ebben a véleménye.

A német alkotmánybíróság ugyanis kedden arra kötelezte a német kormányt, hogy szerezzen bizonyosságot arról, az ECB gondosan felmérte, lazítási programjának gazdasági és fiskális hatásai nem múlják-e felül a jegybank más monetáris politikai céljait. Erre elvileg három hónap lenne, s ha erre az ECB nem nyújt kellő bizonyítékot, akkor megtilthatják a Bundesbanknak a programban való részvételt. Sőt arra is kötelezhetik, hogy adja el a program során vásárolt kötvényeit.

Az ítélet az ECB lazítási programjának egyik 2015-ben elindult részprogramjára vonatkozott, s nem érinti a koronavírus kárainak enyhítésére meghirdetett 750 milliárd eurós új eszközvásárlási programot. Ugyanakkor meglehetősen furcsa lenne, ha a bíróság ítélete nyomán a Bundesbanknak el kellene adnia mintegy 500 milliárd eurónyi eurózónás kötvényt épp akkor, amikor az ECB célja további kötvények vásárlásra lenne.

Veszélyes precedens lenne

A bíróság érvelése nevetséges, és könnyedén válaszolni tudnánk nekik akár öt percben is a feltett kérdésekre, de egyáltalán nem szabad ezt tennünk -  mondta az egyik kormányzó a brit pénzügyi lapnak. Ez volt a véleménye 24 másik tagnak is az ECB legfőbb döntéshozó testületén belül azon a konferenciahíváson, amelyen a német bírósági ítéletet vitatták meg.

Mi a kockázata annak, ha válaszolunk? Ha kamatot kell emelnünk, akkor majd egy másik bíróság egy másik tagállamból beperel minket ezért? És azután mi következik? - tette fel a kérdést a tanácstag.

Véleményem szerint semmilyen speciális választ nem szabad adnunk a német bíróságnak - mondta egy másik tanácstag a napilapnak. Egy harmadik arra hívta fel a figyelmet, hogy a bíróság egyáltalán nem vette figyelembe azokat az alapos kutatásokat és számításokat, amelyek a kötvényvásárlások hatásait előzetesen és utólagosan is vizsgálták. Felvetődött ötletként, hogy válaszul ezeket az elemzéseket nyilvánosan elérhetővé tennék az ECB honlapján.

Merkelre várva

Ha jól értem, az ítélet nem minket, hanem a német kormányt és parlamentet kötelezi. Mi folytatni fogjuk, amit eddig is csináltunk, a bíróság nem fog formális választ kapni az ECB-től - mondta egy tanácstag.

Az európai jegybank hivatalosan még nem hozott döntést a kérdésben. Többen azon a véleményen voltak, hogy igazából a Bundesbanknak kellene megfelelő bizonyítékokkal szolgálnia a német parlament és kormány felé. Ebben az esetben viszont az a helyzet állna elő, hogy Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke kellene megvédje az ECB 2,2 billió eurónyi kötvényvásárlási programját, úgy, hogy az ECB-n belül annak egyik leghevesebb ellenzője volt.

Nem lennék meglepve, ha a vita egy pontján valahogy Angela Merkel német kancellár közbelépne, hogy megoldja azt - mondta egy tanácstag. Volt olyan vélemény, hogy az ECB csak az Európai Bíróságnak tartozik beszámolási kötelezettséggel, a tagállamok bíróságainak hatásköre nem terjed ki rá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.08 23:28

@CoolKoon: én eddig nem anyáztam, de persze belemehetünk a belterjes anyukád előéletébe is, ha más érved nem maradt, hülye kampós.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2020.05.08 23:23

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: Gondolom, azért ostobázol ennyit, mert otthonról hoztad ezt az idióta szokást. Biztos az anyukádat is ostobának kellett szólítanod, ugye? És igen, amúgy simán kinézem belőled, hogy a kocsmatöltelék, bunyós ultrakommunista Zsirinovszkij még Putyinnál is jobban imponál neked. És hiába hazudozol továbbra is Ursula von der Leyen-ről, az őt megválasztó bürokratákat igenis a választópolgárok választották meg Európa-szerte. Ahogy az Orbán Viktort miniszterelnökké választó Fideszt (és kriptokomcsi fantompárt párják, a KDNP-t) is a magyarországi választópolgárok választották meg, az összes többi parlamenti képviselővel együtt. Ki beszélt itt Gyurcsányról? Ez nálad valami kényszeres fixáció?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.08 22:14

@Józsi2222: "Gyurcsány a legdemokratább"

Akkor régen rossz nekünk, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.05.08 21:50

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
Pedig Gyurcsány, Orbán és Putyin közül Gyurcsány a legdemokratább és Putyin legkevésbé az.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.08 20:44

@CoolKoon: "nagyobb demokrata"

Ja, mióta Gyurcsány volna a "demokrata", azóta eléggé lejáratták ezt a szót, nem gondolod, ostoba? Putyint pedig igenis a nép választja, választhatná Zjuganovot vagy Zsirinovszkijt is, mert Oroszországban demokrácia van - személy szerint én lehet hogy a radikálisabb Zsirinovszkijra szavaznék egyébként -, de Putyint választotta az istenadta orosz nép, elfogadom a döntésüket. Von der Leyen megválasztásába viszont semmi beleszólásunk nem volt, nem csak nekünk, de a németeknek se, ostoba.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html