Új kutatás mutatja meg, mi vár az emberiségre - a magyarok nem örülhetnek

A világ lakosságának száma már évtizedekkel korábban elérheti csúcsát, mint amire eddig a kutatók számítottak. Az elemzés szerint a csúcson 9,7 milliárdan leszünk. Magyarországon a jelenlegi 9,7 millió helyett 4,5-5,2 millió közé várják a lakosságszámot a XXI. század végére.
Lovas-Romváry András, 2020. július 15. szerda, 15:09
Fotó: Stocksnap

A The Lancet című tudományos lapban publikált friss tanulmány megállapításai szerint a föld lakosságának létszáma már jóval korábban eléri csúcsát, mint amire eddig a konszenzusos álláspont alapján számítani lehetett. Annak köszönhetően, hogy az emberiség termékenységi rátája gyorsuló ütemben fog csökkenni, a lakosságszám 2062-ben érheti el a csúcsát, 9,7 milliárd főnél, és innentől kezdve az évszázad végéig 8,8 milliárd főre csökken a létszám.

Az ENSZ tavaly óta érvényes hivatalos előrejelzése szerint viszont csak az évszázad végére állna meg az emberiség létszámának növekedése. Ő szerintük a csúcson 10,9 milliárd ember élne a Földön, ez 3,1 milliárddal magasabb a mostani 7,8 milliárdnál - írja a The New York Times.

Van, ahol brutális csökkenés jöhet

Az új modell szerint a csúcson a lakosság sokkal nagyobb hányadát teszi majd ki az időskorú népesség, mint amire az ENSZ számít. Úgy becslik, hogy 23 országban, többek között Thaiföldön, Japánban, Spanyolországban és Olaszországban feleződhet a népesség. Az előrejelzések szerint nagyon szignifikáns csökkenés következik majd be a munkaképes korú lakosság arányában Indiában és Kínában, a két legnépesebb országban, és ez azt jelezheti, hogy ezen országok gazdasági ereje csökkenhet a jövőben.

A magyar helyzet különösen súlyosnak tűnik: Magyarországon ugyanis a jelenlegi 9,7 millió helyett 4,5-5,2 millió közé várják a lakosságszámot a XXI. század végére, ráadásul a számítások szerint hazánk 2017-ben érte el a csúcsot, onnantól csak csökkenés várható.

A világ legnépesebb országa India lehet a század végén, bár lakossága 1 milliárd fő környékére csökken, de nem annyira, mint a jelenlegi első Kínáé. A második legnépesebb ország pedig Nigéria lesz, a jelenlegi 200 millió körüli lakosról csaknem 800 millió főre növekszik a lakossága. De ez egyáltalán nem lesz jellemző: a világ 195 országából 183-ban csökken majd a termékenységi arány.

Sok ország lakosságának több mint felét is elveszítheti a következő nyolcvan évben. Japán népessége a jelenlegi 128 millióról 53 millióra csökkenhet az évszázad végére, de a most csaknem másfél milliárd lakosú Kína népessége is 732 millió főre esik vissza a kutatás szerint.

Ha valóra válnak a tanulmány előrejelzései, az komoly tanulságokkal szolgálhat az Egyesült Államok számára is, amelynek gazdasága a mostani várakozások szerint 2035-re lemaradhat a kínaié mögött. Ahogy a kínai munkaképes korú lakosság aránya csökkenni fog az évszázad második felében, az Egyesült Államok 2098-ig visszaveheti vezető helyét a gazdaságok nagyságát tekintve, ha a bevándorlók továbbra is feltöltik az ország munkaerőpiacát.

A Föld lakosságának folyamatos növekedése az évszázad végéig már nem tekinthető a legvalószínűbb fejlődési iránynak - mondta Christopher Murray, a tanulmányt kiadó, a Washingtoni Egyetem School of Medicine-en belül működő Institute for Health Metrics and and Evaluation igazgatója. A professzor szerint a tanulmány lehetőséget ad arra minden kormány és ország számára, hogy újragondolják a bevándorlásra, a munkaerőpiacra és a gazdasági fejlődésre vonatkozó politikájukat, amelyek a tanulmányban bemutatott demográfiai változások jelentette kihívásokra vonatkoznak.

Annak egyik fontos oka, hogy a tanulmány az eddigiektől eltérő eredményre jutott az, hogy szerintük a világ lakosságának körében gyorsabban terjed majd a modern fogamzásgátló módszerek használata, s e mellett nők nagyobb mértékben részesülnek majd az oktatásból. Ezek olyan folyamatok, amelyek lassítják a népesség létszámának növekedését. Az ENSZ tavalyi modellje is azzal számolt, hogy csökkenni fog a termékenységi ráta, azonban a fent vázolt folyamatok hatásait a friss elemzés szerint már sokkal hamarabb érezni lehet majd, s erősebben érvényesülnek.

John Willmoth, az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyekért felelős intézetének igazgatója a NYT-nak azt mondta, nem olvasta ugyan teljes egészében a tanulmányt, azonban annak eltérő eredményei néhány olyan előfeltételnek köszönhetőek, amelyek eltérnek az ENSZ által kétévente készülő előrejelzés legutóbbi értékeitől. Az egyik legnagyobb ilyen eltérés az, hogy a tanulmány szerint azok az országok, amelyekben drasztikusan csökken a termékenységi ráta, nem tesznek különösebb erőfeszítést ennek a folyamatnak a megfordítására 2100-ig.

Harcolni fognak ellene

Elég szélsőséges feltételezés azt gondolni, hogy az érintett országok nem tesznek semmit a következő 80 évben a probléma őket érintő részének a kezelésére - mondta az ENSZ-intézet igazgatója. Ő úgy véli, hogy mivel az ENSZ már 70 éve készít előrejelzéseket a Föld népességszámának előrejelzésére, ezért a véleményük tekinthető jelenleg a konszenzusnak. Ugyanakkor üdvözölte azokat a modelleket, amelyek az eddigitől eltérően, kreatív módszereket alkalmazva vizsgálják ezeket a folyamatokat.

Az elemzés szerint egyébként 2100-ra a vizsgált 195 országból már 183-ban 2,1 alá eshet a szaporodási ráta - az a szám, ahány gyermeknek egy nő átlagosan eletet ad élete során - a konszenzus szerint ez az érték, amely alatt már csökken az adott populáció létszáma. Azt is feltételezte a tanulmány, hogy a csökkenést azokban az országokban jobban lehet majd a bevándorlással ellensúlyozni, amelyek liberálisabbak ebből a szempontból, hogy fenn tudják tartani gazdasági növekedésüket.

Néhány olyan ország, ahol a természetesen szaporodási ráta a kritikus érték alatt van, ilyen például az Egyesült Államok, Ausztrália és Kanada, valószínűleg ellensúlyozni tudja a lakosság létszámának csökkenését a bevándorláson keresztül, azonban felhívják a figyelmet, hogy az ilyen folyamatokkal kapcsolatban nagyobb a bizonytalanság. Úgy vélik, az Egyesült Államokban a bevándorlással kapcsolatosan megnyilvánuló ellenérzések fenyegethetik az ország lakosságszámának megőrzését és a gazdasági növekedést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.07.17 12:39

@krix7: 10 53
Azért vesztettem el a fonalat, mert összevisszakomcsiztok.
Mivel teis ott vagy az egyik elgabajodott fonal végén, biztosan el tudod magyarázni nekem, mit is értetek rajta, milyen elvek szerint osztogatjátok ezt a jelzőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.07.17 01:02

@Józsi2222:
nem te komcsiztál, hanem az akit kérdeztem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.07.17 01:00

@europeer:
Azt kérdeztem, hogy kik a komcsik.
Nem azt, hogy kik voltak.
Itt te komcsiztál.
De ezek szerint fogalmad sincs, hogy mit értesz alatta.
Amit irtál, abból az következik, hogy akik kommunista párt tagjai voltak.
De Sikitamikit kerdeztem.
Ő azt írta, "látens komcsi".
Szerintem ő tulajdonságokra gondolt.
A párttagság, különösen a volt párttagság nem az.
Én szerintem kommunista az, aki a magántulajdont elveti, a társadalmi tulajdon és a társadalmi egyenlőség híve.
Ismersz te ilyen embert?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.07.16 10:53

@Józsi2222:
"Mostanra meg már teljesen elvesztettem a fonalat. "

Ezt mindenki tudja...
(Mondd more, te tényleg xopni jársz ide?)
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.07.16 10:33

@Józsi2222: "Kik azok a komcsik manapság? Mostanra meg már teljesen elvesztettem a fonalat. "
--------------
Kérdezd Orbánt és a többi fideszest, ők mindig komcsiznak. Ők tudják, hisz azok voltak.
KISZ meg MSZMP tagok.
KISZ: Kommunista Ifjúsági SZövetség, tehát ők komcsik voltak. Például a KISZ-titkár Orbán és sokan mások a fideszből. Fiatal komcsiként kezdték a politikát.
Aztán ők komcsizzák Kádárt, Hornt, akik meg szocialisták voltak.
Érted? :DD
MSZMP: Magyar SZocialista MunkásPárt. Nem kommunista párt, szocialista. Komcsi a KISZ volt.
---------------
Most a volt komcsik újra államosítanak mint régen, nem szeretik a demokráciát, a civil szerveződéseket, a megmondóembereket.
Nem szeretik a szabad sajtót sem. Nem is nagyon hagytak belőle. Persze, ehhez kellett a töketlen ellenzék és egy gyenge újságírói kör. A MÚOSZ-t ne is említsem.
Orbán megmondta: Folytatjuk. Olvasd újra a történelemkönyveket, és megtudod, hogy mi van, mi lesz.
Az új kommunizmushoz új eszközök is kellenek. Például 17 tonna alapsúlyú, páncélozott tűzoltóautó, cserélhető felépítménnyel.
A régi komcsi IFA spriccelős néplocsolókocsi 2006-ban nem vált be, új kellett.
Már a spicli rendszert kiegészítették kamerákkal, és egyéb új technikával, technológiával.
Mondtam, új műsorhoz új eszköz kell. A komcsik is haladnak a korral. Fejlett komcsik lettek. És tagadják is, pedig a látszat ugyanaz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html