Nőtt a brit exportdeficit

Januárban a rekordnagyságú import miatt nőtt Nagy-Britannia külkereskedelmi deficitje, a feldolgozóipar termelésének a növekedése pedig elmaradt ugyan a várakozásoktól, de már a kilencedik egymást követő hónapja emelkedett - derül ki a brit nemzeti statisztikai hivatal az ONS (Office for National Statistics) pénteken közzétett adataiból.
Szabó Dániel, 2018. március 9. péntek, 13:03
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Januárban 0,6 milliárd fonttal 3,074 milliárd fontra nőtt Nagy-Britannia áru és szolgáltatás külkereskedelmének deficitje az előző havi 2,492 milliárd fontról - írja szemléjében az MTI.

Az előző havinál nagyobb deficit elsősorban az unión kívüli országokból megemelkedett repülőgép- és gépjárműimport, valamint az uniós tagországokból behozott olajtermékek nagyobb mennyisége miatt alakult ki.

Az import 2,6 százalékkal 56,72 milliárd fontra, rekordösszegre emelkedett januárban a decemberi 55,28 milliárdról.

Nagy-Britannia januárban 53,65 milliárd font értékben exportált javakat és szolgáltatásokat, ami 1,6 százalékos növekedés a decemberi 52,78 milliárd fonthoz képest. Az áru exportja 3,1 százalékkal emelkedett, a szolgáltatásoké nem változott.

Az ipari termelés 1,3 százalékkal nőtt januárban az előző havihoz képest, kiegyenlítve ezzel a decemberi 1,3 százalékos csökkenést. A januári növekedés elmaradt azonban az 1,5 százalékos piaci várakozásoktól.

A legnagyobb növekedés a bányaipari termelésben következett be, 23,5 százalékos a Forties olajvezeték újbóli megnyitásának köszönhetően. A vezeték szállításainak a leállása decemberben a bányaipari termelést 19,1 százalékkal vetette vissza.

Az ipari termelésen belül a feldolgozóipar termelése 0,1 százalékkal nőtt januárban az előző havihoz képest a decemberi 0,3 százalékos havi növekedés után. A piac 0,2 százalékos növekedést várt januárra.

A feldolgozóipari termelés azzal együtt is, hogy a várakozásoktól elmaradó mértékben nőtt, januárban már sorban a kilencedik hónapja mutatott havi bővülést, ami a leghosszabb egybefüggő időszak a nyilvántartások ötven évvel ezelőtti kezdete óta.

A növekedési ütem azonban veszít lendületéből, mivel a januárig tartó három hónapban 0,9 százalék volt a feldolgozóipari növekedés mértéke, ami 2017 közepe óta a legalacsonyabb.

Az építőipari termelés januárban 3,4 százalékkal esett a decemberihez képest, amikor még 1,6 százalék volt a havi növekedés. A mostani januári volt 2012 júniusa óta az építőipari termelés legnagyobb csökkenése. Az építőipar termelése elsősorban a lakásépítések visszaesése miatt csökkent.

Magyarországon az exportbővülés két számjegyű volt ugyanebben az időszakban.

HOZZÁSZÓLÁSOK