Nyugtalanító információt közölt a WHO: október és november nehezebb lesz

Október és november nehezebb lesz, magasabb halálozási arány vár ránk - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodájának vezetője hétfőn.
Szabó Zsuzsanna, 2020. szeptember 14. hétfő, 10:50
Fotó: Getty Images

Emelkedhet a Covid-19 halálos áldozatainak a száma ősszel Európában - mondta hétfőn újságíróknak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodájának vezetője az atv.hu szerint.

Október és november nehezebb lesz, magasabb halálozási arány vár ránk - jelentette ki Hans Kluge, aki ugyanakkor biztos benne, hogy a járvány "valamikor véget fog érni".

Logisztikai rémálom lehet a vakcinarendelésből

Nem biztos azonban, hogy az oltóanyag elkészülte egyben a járvány végét jelenti majd. Még azt sem tudjuk, hogy mindenkinél hatásos lesz-e a vakcina. A jelenlegi tudásunk szerint vannak, akiknél igen, másoknál viszont nem - mondta az MTI szerint Kluge, aki szerint az eltérő vakcinák rendelése pedig "logisztikai rémálomhoz" vezethet.

Rajtunk múlik

A járványnak akkor lesz vége, amikor megtanulunk együtt élni vele, mint egy közösség. Ez pedig rajtunk múlik - mondta a szakember.

A nyáron a kontinensen - különösen Spanyolországban és Franciaországban - emelkedett a fertőzésszám, pénteken a világszervezet európai regionális irodája alá tartozó 55 országban több mint 51 ezer új fertőzést regisztráltak, többet, mint a járvány eddigi csúcsának számító áprilisban. Ugyanakkor a vírus okozta Covid-19 betegség halálos áldozatainak a számában nem állt be jelentős növekedés.

A WHO európai regionális irodája hétfőn és kedden a tagországok részvételével járványügyi megbeszélést tart.

HOZZÁSZÓLÁSOK