Ördögien manipulálják az olajárakat a szaúdiak

Szaúd-Arábia meredeken növeli kínai és hasonlóan meredeken csökkenti amerikai olajexportját. Szakértők az ország vezetése szerint jól átgondolt, rafinált stratégiát követ ezzel, ami taktikai megfontolásokkal is párosul. Eközben Kína is ügyeskedik.
Komócsin Sándor, 2019. augusztus 20. kedd, 19:14
Fotó: Getty Images

Szaúd-Arábia alaposan átszabta olajkivitelét az elmúlt egy évben: kétszeresére növelte Kínába indított szállításait, miközben majdnem kétharmadával csökkentette az USA-ba irányuló exportját - írja az olajtankerek mozgását nyomon követő TankerTrackers.com adatai alapján a CNBC. Idén júliusban az előbbi piacra napi 1,8 millió hordó fekete aranyat szállítottak szemben a 2018. augusztusi 920 ezer hordóval. Eközben az USA-ba idén a nyár közepén csak napi 262 ezer hordó jutott a tavaly augusztusi 688 ezer hordóval szemben.

Az Irán ellen újjáélesztett amerikai szankciók segítették ezt a változást, mivel arra kényszerítették a nagy ázsiai olajimportőr országokat, hogy az Iszlám Köztársaság helyett más szállítótól vásároljanak olajat. A másik oldalon az USA olajpala-kitermelésének köszönhetően önellátó lett, így mintegy elengedte azoknak az országoknak a kezét, amelyek korábban fő olajszállítói voltak. Ez azonban nem minden. Szakértők szerint a szaúdiak rövid és hosszú távú megfontolásokat követve döntöttek exportjuk átirányítása mellett.

Az hat, ami látható

Szaúd-Arábia azt tapasztalta az olajkitermelés 2017-es korlátozása során, hogy az amerikai kivitel visszafogásának van a legnagyobb hatása a piacon - fejtegette a CNBC-nek Matt Smith a ClipperData elemző cég árupiacokkal foglalkozó részlegének vezetője. A szakértő arra utalt, hogy az OPEC és néhány nagy olajtermelő ország, köztük Oroszország visszafogta kitermelését, hogy az olajpiaci kínálat csökkentésével készleteik leépítésére késztessék a vásárlókat, ami a fekete arany árának emelkedéséhez vezet.

Smith szerint akkor kiderült, hogy a világ leginkább átlátható piacán kell tartalékaik felélésére kényszeríteni a fogyasztókat, mert a tőzsdei olajkereskedők ezt figyelik a legfőképp, így ennek lesz biztosan hatása az árakra. Ezzel szemben a homályos, átláthatatlan kínai piac változása éppen láthatatlansága miatt jóval gyengébb hatást gyakorol a világpiaci olajárakra. Rijad taktikája tehát az, hogy a legnagyobb figyelmet magára vonó amerikai piac manipulálásával feljebb tolja az árakat, mégpedig úgy, hogy eközben nem csökkenti exportját, hanem átirányítja Kínába, ahol a magasabb piaci áron tudja eladni olaját.


Más szakértők is osztják ezt a véleményt, hozzátéve, hogy az amerikai olajkészletek alakulását műholdas megfigyeléssel is nyomon lehet követni, így ennek alakulása - tetszik, nem tetszik - benchmarkként működik a piaci befektetők körében. Eközben Kína jóval kevesebb információval szolgál tartalékairól, mint az OECD-országok: úgy működik, mint egy fekete lyuk, amely kész rengeteg olajat elnyelni a piacról főként olyankor, amikor alacsonyak az árak.

Szerezni, begyűjteni

Ez a rafinált szaúdi taktika párosul az ázsiai piacok megszerzésére irányuló stratégiával. A világ olajtermelői versenyeznek a régió zsugorodó olajfinomítói kapacitásaiért. A szaúdi nemzeti olajvállalat, az Aramco nemrégen nyilvánosságra került terve, miszerint 20 százalékos részesedést vásárolna az indiai Reliance finomítói és vegyipari óriásban, az egyik bizonyítéka ennek a harcnak. Eközben a szaúdiak kockázat nélkül kivonulhatnak az amerikai piac nagy részéről, mert az Aramcóé a texasi Motiva finomító, ami azt jelenti, hogy exportőrként saját magával állhat szemben mint importőrrel.

Ennek a következő az eredménye. Az Aramco Kínába a fogyasztói igényekhez igazodva szállíthat több vagy kevesebb olajat, miközben az Egyesült Államokba az ottani finomítója szükségleteinek alakulása - azaz saját maga - szabja meg, hogy mennyit exportáljon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.08.21 08:30

Így jár aki minden mögött háttérhatalmat, háttéralkukat és összeesküvéseket sejt(et): hülyeségeket ír!

Egyszerű gazdasági racionalitás. Az USA-ba és az USA-ból szállítani olajat logisztikai, szállítási költség, ami csökkenti az elérhető profitot. Az olajat, ahogy a legtöbb árura igaz, helyben, vagy közelben érdemes eladni. Az USA-ban kitermelt viszonylag drága olajon lévő csekély nyereséget minek csökkentenék tovább az óceánon történő átszállítással?
A szaudiaknak meg mindegy, ha a kínaiak megveszik, akkor jó.

Nem kell ezt túlmagyarázni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.08.20 20:58

nincs itt semmi taktikázás, egyszerűen azért csökken az kivitelük az usa-ba ,mert az amerikai olajtermelés óriásit növekedett, míg pl 2010 ben napi 5,5 millió hordó volt, addig ma már elérte a napi 12 millió hordót.

ugyan még így is szüksége van az usanak importra, de az nagyrészt kielégíthető mexikóból és kanadából.

kína olajfogyasztása viszont dinamikusan növekszik, és mivel a hazi termelés csak napi 4 milió hordő, szükségük van az arab importra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html