Az AstraZeneca koronavírus-vakcinájával az Egyesült Államokban végzett teszt "idejétmúlt" információkat használhatott - idézte az AP a Data and Safety Monitoring Board (DSMB) közleményét. Ez a szervezet független szakértőkből áll, akik a gyógyszerkészítmények klinikai tesztjei alatt vizsgálják azok biztonságosságát és hatékonyságát. A DSMB-t aggasztja, hogy az AstraZeneca esetleg nem adott teljes áttekintést a készítménye hatékonyságáról.

A DSMB közölte azt is, hogy az AstraZeneca mellett erről az aggályáról értesítette az Országos Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetét (NIAID) és az orvosbiológiai kutatás-fejlesztési hatóságot, a BARDA-t is.

A független szakmai szervezet az AstraZenecát arra is felszólította, hogy működjön együtt a DSMB-vel a hatékonysági adatok felülvizsgálatában és biztosítsa a lehető legpontosabb, legnaprakészebb hatékonysági adatok mielőbbi nyilvánosságra hozatalát.

A gyógyszergyártó arról számolt be, hogy az USA-ban végzett tesztek, amelyek 30 ezer ember részvételével zajlottak, az oltás majdnem 80 százalékos hatékonyságát bizonyították, miközben a beoltottak közül senkinél sem alakult ki kórházi kezelést igénylő koronavírus-betegség. Emellett független vizsgálatokra hivatkozva azt is közölték, hogy a vakcinának nincsenek súlyos mellékhatásai.

Az AstraZeneca a következő hetekben be akarja nyújtani az oltása engedélyezési kérelmét a híresen szigorú amerikai gyógyszerfelügyeleti hatósághoz (FDA) és washingtoni kormány tanácsadói nyilvános vitát fognak folytatni a készítményről, mielőtt az FDA döntene a sorsáról.