Az oroszok nem bíznak az orosz oltásban, de a magyarok megkaphatják a magukét

Felpöröghet az orosz vakcina exportja az oroszországi gyárakból részben azért, mert a lakosság továbbra is szkeptikus a hazai termékkel szemben. Az üzemekből hamarosan havonta több tíz millió oltás zúdulhat a piacra.
Komócsin Sándor, 2021. február 22. hétfő, 19:01
Fotó: Pixabay

Az orosz vakcina gyártásának felgyorsulása találkozik a hazai lakosság halvány oltási hajlandóságával, ami azzal jár, hogy magasabb sebességi fokozatba kapcsolhat az export - derül ki a Moscow Times beszámolójából. A Szputnyik előállítása ugyanolyan nehézségekkel indult, mint a nyugati oltásoké, a gyártást finanszírozó állami vagyonalap (RDIF) a múlt év végéig 10 millió adagot ígért, míg a fejlesztő Gamaleja Intézet később arról számolt be, hogy jó, ha ebből ötmillió összejött. A hatósági beszámolók szerint február elejéig végül hétmillió dózis kapta meg a felhasználási engedélyt. Szakértők szerint mindez a múlté, a gyártás felpörög, és Vitalij Saknazarov, a COREX gyógyszeripari logisztikai cég minőségbiztosítási igazgatója szerint a teljes termelés 30 százaléka kerülhet külpiacokra.

Kevesebb jött Magyarországra

A gyártás megszervezésének gondjaira vezethető vissza, hogy Magyarországra a januárban ígért 300 ezres első szállítmánynak csak a harmada érkezett meg - írja az angol nyelvű orosz portál Moszkva kulcsfontosságú szövetségeseként jellemezve a magyar kormányt. Ezt azonban még pótolhatják, ha tényleg beindul a termelés. Dmitrij Kulis, a magánkézben lévő moszkvai Skoltech gyógyszeripari kutatóintézet professzora reálisnak tartja a RDIF tervét, amely szerint márciusra havi 30 millió dózisra, Júniusra 40 millióra mehet fel a Szputnyik gyártása. Ebből maximum havi 10 milliót használhatnak fel Oroszországban.

A változás egyik garanciája, hogy beszállt a gyártásba az Alekszej Pepik orosz milliárdos kezében lévő R-Pharm gyógyszergyártó vállalat számos üzemével Oroszország-szerte. Ez a cég egymaga képes havi 10 millió dózis vakcina gyártására. Összehasonlításként szakértők azzal jellemzik a különbséget más cégekhez képest, hogy míg sok gyár ötliteres bioreaktorokat használ a R-Pharmnál 200 literes tartályokban fortyog a vakcina. Az óriáscég ezzel egyidejűleg már rárepült arra a lehetőségre, hogy a Szputnyikot kombinálják az AstraZeneca oltásával. Ha ez összejön, akkor az R-Pharm elsősorban exportra fog termelni.

Óvatosan a bizakodással

A jövő azonban ennek ellenére nem teljesen fényes. Repik például felhívja a figyelmet arra, hogy a koronavírus-vakcinák gyártásában kibontakozó boom hiányt okozhat bizonyos nyersanyagokban. Emellett továbbra is lehetnek gondok a gyártással, például az R-Pharm ígérete ellenére még adós azzal, hogy moszkvai üzemében is megkezdje a termelést.

További tényező, ami bonyolítja a helyzetet, az újabb orosz vakcinák feltűnése. A novoszibirszki Vektor Intézet készítménye már megkapta az engedélyt, a moszkvai Csumakov Centeré várhatóan hamarosan szintén megjelenhet a piacon. Ezeket is gyártani kell valahol. Saknazarov szerint a gyártási kapacitásokon túl a logisztikai háttéren, főként a szállításon is osztozniuk kell a Szputnyikkal. A szakértő nem biztos benne, hogy Oroszország képes egy ilyen oltásoffenzíva lebonyolítására.

Bizalmatlan oroszok

Eközben egyet szinte biztosra vehetünk, mégpedig azt, hogy az oroszok oltási kedve nem fogja fékezni a vakcinák kivitelét. A külföldi és a hazai közvélemény-kutatások egybehangzóan azt mutatják, hogy a hazai közönség bizalmatlan az orosz vakcinával szemben, főként azért, mert az még az előtt megkapta a használatba vételi engedélyt a hatóságoktól, mielőtt lezárultak volna a tesztjei. A szkepticizmus ugyanakkor ezen is túlmutat. A felmérésekben megkérdezettek 30 százaléka úgy látja, hogy honfitársai többsége nem fog kérni semmilyen koronavírus-oltásból, függetlenül attól, hogy azok hatásosságát és biztonságosságát milyen tudományos vizsgálatok támasztják alá.

Az orosz kormány abban bízik, hogy a lakosság 60 százalékát be tudják oltani 2021 végére, ám kevés szakértő szerint reális ez a cél. Nagy a becslések szórása, de vannak olyan szakértők, akik szerint 20-30 millió oroszt olthatnak be a Szputnyik V-vel a 140 milliós országban. Saknazarov szerint a történet végére a teljes népesség 70 százaléka kaphatja meg az oltás kínálta védettséget, vagy maximum a 80 százaléka, ha kötelezővé teszik a beoltást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lan691, 2021.02.23 10:42

@mpapa: ezt csak duma az oroszok egy főre jutó alkohol fogyasztása valamivel kisebb a magyarnál de az orosz fogyasztás sokkal kisebb mint a cseh, vagy a lett, vagy a litván.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2021.02.23 10:38

@semmihatalmatsenkinek: "Na, remélhetőleg akkor már lassan én is megkapom a január 1-e óta hajkurászott Szputnyikomat..."

É már akár egy csepp Sputnikkal is megelégednék, csak aggyák má! Mer én aztán nem vagyok olyan hülye hogy Müller Cecílai helyett az Eunak higgyek! És ki nem szarja le hogy nincs dokumentuma az orosz vak cinának? Úgyis aszt írnak hazudnak bele amit akarnak tehát tökmindegy hogy van e dokumentuma vagy nincs, nekem csak ez kell!

Üdvözlettel:
Nagyoncivil Pártsemleges Frici bácsi
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

semmihatalmatsenkinek, 2021.02.23 08:52

Na, remélhetőleg akkor már lassan én is megkapom a január 1-e óta hajkurászott Szputnyikomat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2021.02.23 08:41

@DrNemoda: Ceci néninek arra is válaszolnia kellene, hogy ha az oroszok nem bíznak a saját vakcinájukban, mert tesztelés nélkül adták be az oltást otthon is és a gyártó az alkalmazási ajánlatukban elmondja, hogy kiknél nem javasolt az oltás ezzel a vakcinával, akkor hogy merészeli azt mondani, hogy ez a vakcina mindenkinek jó?Ugyanerre a kérdésre kellene válaszolni a kínai vakcinával kapcsolatosan.Letette ez a nő az orvosi esküt?Tudja hogy mit fogadott meg abban, vagy már elfelejtette?Nem kellene átismételni Cecinek az esküben foglaltakat, csak azért hogy néha az abban foglaltakat is eltudja ismételni , hogy emberi életekkel nem kísérletezünk, és ha egyszer a gyártó valamit nem javasol, akkor azt nem alkalmazzuk akkor sem, ha úgy gondoljuk, hogy majd mi a magyar embereken sikerrel alkalmazhatjuk, hiszen már több helyen , országban is beadták hazai kísérlet nélkül ezt a vakcinát!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2021.02.23 07:35

Megy a barkácsolás ezerrel ! Persze, összevonna két vakcinát, miért ne ? És azonnal exportálja is, miért ne ? Ceci néne majd elzenéli, hogy máris hatásosabb és tovább nyújt védettséget, mint az összes többi !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html