Orbán: van élet az Európai Unión kívül is

Orbán Viktorral közöl interjút a Daily Telegraph című brit lap. A kormányfő beszélt egyebek mellett az amerikai elnökválasztásról, a schengeni határok védelméről és a Brexitről, amellyel véleménye szerint most az Európai Unió gyengébb, mint eddig.
MTI, 2016. november 12. szombat, 10:02
Fotó: kormany.hu

A republikánus jelölt, Donald Trump győzelme azt jelenti, hogy a realitás áttört az ideológián - nyilatkozta Orbán Viktor az amerikai elnökválasztás eredményével kapcsolatos kérdésre a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak. A lap európai szerkesztője, Peter Foster a magyar kormányfő minapi londoni látogatása idején készítette az interjút, amely szombatra virradóra jelent meg az újság online kiadásában.

Vége a pc világnak

"Filozófiai-ideológiai szinten úgy érezzük, hogy mi itt a nyugati világban 'liberális nem-demokratikus' rendszerben élünk, és ennek vége. Ennek az ideológiának, amely megteremtette a politikai korrektségre alapuló saját nyelvezetét - és ezzel szürke, egyforma megközelítést alakított ki minden kérdéshez - vége van" - mondta Orbán Viktor.

Az újságíró felidézi Orbán Viktor egy korábbi kijelentését, amelyben a kormányfő azt mondta, hogy Trump megválasztása Magyarország és Európa számára is jó lenne. Arra a kérdésre, hogy továbbra is így tartja-e, a miniszterelnök azt mondta, hogy ez az érzése erősebb, mint valaha. Kijelentette: Donald Trump nagyon egyértelműen állást foglalt az illegális migrációval szemben.

Jobb választás Trump

Ha erős alapokkal bíró államok nem teszik világossá, hogy hol vannak a határok, mit tartanak elfogadhatónak és mit nem, az destabilizálhatja a nyugati világot, és "erre nincs szükségünk". Véleménye szerint ebből a szempontból Trump jobb Magyarország és jobb Európa számára is.

Arra a felvetésre, hogy az EU-vezetők részéről olyan vádak érik, hogy nem tartja magát az Európai Unió értékeihez, Orbán kijelentette: a kérdés az, hogy miként definiálhatók az európai értékek. Ha az európai értékeket szuverén államok szövetségeként határozzák meg, akkor Magyarország igencsak erősíti az Európai Unió értékeit, mivel a törvényesség és a rend európai érték, ez pedig a szuverén államok sajátja, és a nemzetközi kötelezettségek - például a schengeni előírások - teljesítésének előfeltétele.

Reformellenzék vagyunk Brüsszelben

"Tehát mi jó európaiak vagyunk, védjük Európát nemcsak az értékek, hanem a realitás szintjén is, amikor a schengeni határokat őrizzük a schengeni szerződésben foglaltaknak megfelelően - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette ugyanakkor: igaz az is, hogy Magyarország nem elégedett mindazzal, ami Brüsszelben zajlik.

Ebben az értelemben kormányom egyfajta ellenzékben van Brüsszelben, de ez reformellenzékiség, nem pedig romboló ellenzékiség - mondta a miniszterelnök. A magyarok 70 százaléka azt pártolja, hogy Magyarország az EU tagja maradjon, tehát Magyarország az unió egyik leginkább EU-párti nemzete.

Oroszország olyan, amilyen

Arra a kérdésre, hogy helyeselné-e, ha Trump - ahogy kampányában ígérte - a kapcsolatok rendezésére törekedne Oroszországgal, és üdvözölné-e például az Oroszország elleni szankciók feloldását, Orbán Viktor kijelentette: Magyarország soha nem támogatta a szankciópolitikát. "Mindig világosan kifejtettük, hogy nem értünk egyet e politika tartalmával, de az (EU) egysége fontosabb, ezért elfogadtuk (ezt a politikát)."

Borisz Jelcin néhai orosz elnök időszakának kiszámíthatatlan, szétesőben lévő Oroszországa veszélyesebb volt, mint Vlagyimir Putyin mostani orosz államfő Oroszországa. A Nyugat elvárása az, hogy Oroszország a Nyugaton honos politikai kultúrára alapozza politikai rendszerét, Magyarország megközelítése azonban az, hogy Oroszországot olyannak kell elfogadni, amilyen, és "nem olyannak, ahogy az álmainkban szerepel" - mondta Orbán Viktor.

Sok szerencsét Nagy-Britannia!

A brit EU-tagság megszűnéséről szólva a miniszterelnök kijelentette: a britek számos kérdésben stratégiai partnerek voltak az EU-n belül, így most az unió gyengébb, mint eddig. Magyarország ezt szomorúnak tartja, "de én úgy gondolom, hogy nyilvánvalóan van élet az Európai Unión kívül is, és ha egy szuverén nemzet van annyira bátor, hogy meghozza ezt a döntést, akkor mi sok szerencsét kívánunk neki" - mondta a magyar kormányfő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.11.12 13:09

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.11.12 13:03

@matura: Azon kevesek közé tartozik ,aki tisztában van azzal hogy az állami beruházások 65 % tisztán EU támogatásból van és az éves GDP növekedést az EU-s pénzek 2,5 % al tarják fenn,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.11.12 11:29

MÁr nemcsak magyarország meg erdély fejedelme, angliáé is, erőt önt az angolokba a bátor lépéshez, hogy minket elárulnak, és visszatér az ősi saját bunkó kinyilatkozásához, hogy van élet az eu-n kívül, igen az angoloknak símán, nekünk meg sehogy
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html