Orbán Viktor legfőbb célpontja Merkel (Le Monde)

Orbán kereszténydemokrata puccsa címmel közölt kommentárt a Le Monde francia lap.
Domokos Erika, 2018. július 6. péntek, 15:37
Fotó: AFP

A francia balközép napilap szerint a magyar miniszterelnök Helmut Kohl halálának egyéves évfordulóján elmondott beszéde arra utalt, hogy kész ellenállni a szélsőjobboldali pártok szövetségi szándékának, s abban a hitben, hogy megnyerte a csatát az illiberális demokráciáról és a bevándorlásról, az európai jobboldal alapjainak megváltoztatását tűzte ki célul, és 2015 óta legfőbb célpontjának Angela Merkel német kancellárt tekinti - szemlézte a Le Monde cikkét az MTI.

Idézte a lap Shahin Vallée közgazdászt, aki korábban Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács volt elnökének, majd Emmanuel Macronnak a tanácsadója volt, még amikor a jelenlegi francia elnök gazdasági miniszterként tevékenykedett. A francia közgazdász szerint Orbán Viktor már nem az európai jobboldal margójára, hanem a közepére helyezi magát, az európai kereszténydemokrácia valódi örököseként tünteti fel magát, szemben a liberális és kozmopolita jobboldallal, s ezzel el is indította a jövő évi európai parlamenti választási kampányát.

Alain Lamassoure francia jobboldali EP-képviselő mindebben azonban csak egy olyan politikus újabb átalakulását látja, aki képes egyik napról a másikra beszédmódot váltani. Véleménye szerint Orbán azért keresi a helyét, mert érzi az ellenszelet az Európai Néppárton (EPP) belül. A cikk szerzője, Alain Salles úgy látja, hogy Orbán magát az EPP CSU-jának, a néppárt jobboldali kereszténydemokrata platformjának tekinti, szövetségben Sebastian Kurz osztrák kancellárral.

A június végi uniós csúcstalálkozó Shahin Vallée szerint ennek a folyamatnak volt a kulcsmozzanata, amelyet "az eléggé kevéssé kereszténydemokrata jobboldaliak" határoztak meg. Matteo Salvini olasz belügyminiszter gyújtotta meg a kanócot azzal, hogy megtagadta az Aquarius mentőhajó olaszországi kikötését, s ezzel "Európa olyan hisztériás válságban tört ki, mint legrosszabb napjaiban, 2015-ben". A Sebastian Kurz által bejelentett Berlin-Bécs-Róma bevándorlás-ellenes tengelyhez pedig Orbán csatlakoztatta a visegrádi négyeket, miközben a mérsékelt jobboldal és a baloldal lebénult, Emmanuel Macron pedig elszigetelődött - írta a Le Monde az MTI szerint.

A kép forrása: AFP Photo/Ludovic Marin.

HOZZÁSZÓLÁSOK