Hamarosan kezdődhet a kelet-európai gázháború

Úgy tűnik, a fogadkozások ellenére nem tudja függetleníteni magát az orosz gáztól Lengyelország, sőt a varsói vezetés attól tart, hogy a Gazprom zsaroló helyzetbe kerül az országgal szemben.
Barabás Júlia, 2019. augusztus 11. vasárnap, 16:38
Fotó: Getty Images

A lengyel telek a következő években nagyon hideg lehetnek, nemcsak az időjárási viszonyok miatt, hanem az orosz-ukrán energiaipari konfliktus következtében is - írja a Business Insider Polska. Az orosz Gazprom gázmonopólium ukrajnai tranzitszállítási szerződése ugyan 2019 végén lejár, ám nem világos mi jön utána.

A PGNiG, lengyel állami földgázszolgáltató vállalat volt elnökhelyettese, Janusz Kowalski úgy véli, hogy az oroszok elzárhatják a gázcsapot, hogy a jövőben számukra kedvezőbb feltételekkel értékesítsék a ezen a szállítási útvonalon érkező energiahordozót. Eközben Lengyelországban is közeledik az idő, amikor a 2010 őszén kötött nem túl előnyös gázszállítási szerződés 2022-ben lejár.

Ez új helyzetet teremt, mivel a lengyelek addigra - norvég és amerikai forrásokra építve - függetleníteni akarják magukat az orosz gáztól. Ez nem biztos azonban, hogy összejön. Ugyanakkor szakértőik szerint az oroszok a következő évtizedben sem engedhetik majd meg maguknak, hogy teljesen elvágják a szállítást Ukrajnán, Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül. Kowalski szerint úgy becsli, hogy még az Északi Áramlat két ágának felépítése után is kénytelenek lesznek 20-40 milliárd köbméter gázt Ukrajnán keresztül küldeni.

HOZZÁSZÓLÁSOK