Orosz bombázók közelítették meg Alaszka partjait

Az amerikai légierő gépei négy Tu-95MSZ típusú orosz hadászati bombázót és a két Szu-35-ös nehéz vadászbombázót fogtak el - közelítettek meg és kísértek - Alaszka partjainál - jelentette be az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD).
Szász Péter, 2019. május 22. szerda, 06:20
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció

Az orosz harci gépek ugyan berepültek az amerikai légtérvédelem légvédelmi azonosítási zónájába - amely Alaszka nyugati partjaitól mintegy 200 mérföldnyire terjed ki - de megmaradtak a nemzetközi légtérben - írja az MTI.

Az orosz védelmi tárca szerint az amerikai vadászgépek útjuk egy szakaszán elkísérték az orosz repülőrajt. A NORAD vezetői úgy értékelték, hogy a berepülések Moszkva azon erőfeszítéseinek sorába illeszkednek, amelyekkel részben potenciális válsághelyzetre készíti fel légierejét, részben pedig erejét kívánja fitogtatni ellenfeleinek.

Amerikai kommentátorok arra hívják fel a figyelmet: az Alaszkához közeli berepülésekre pár nappal azt követően került sor, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, és arra figyelmeztette Oroszországot, hogy ne avatkozzék be a 2020-as amerikai választási folyamatba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

AWACS, 2019.05.22 10:35

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.22 07:36

Jelen Oblocskaja kiégett ügynök szerint csak annyi történt, hogy az oroszok nosztalgikus berepülést hajtottak végre a korábban Oroszországhoz tartozó Alaszka felett.
Mivel a Gazprom részvényárak megugrottak, ezért előfordulhat, hogy Oroszország visszavásárolja régi részét, amely természeti kincsekben gazdag.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html