Oroszország hiperszónikus rakétarendszert állított hadrendbe

Az orosz hadseregben hadrendbe állították pénteken a hiperszonikus, irányítható szárnyas siklóblokkal felszerelt, nukleáris töltetet is hordozni képes Avangard rakétarendszert. Erről Szergej Sojgu védelmi miniszter tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt.
Szabó Zsuzsanna, 2019. december 28. szombat, 17:35
Fotó: Getty Images - Fotó: Mikhail KlimentyevTASS via Getty Images

A rakétarendszert elsőként az orosz hadászati rakétaerők Orenburg megyében állomásozó dombarovszkiji rakétaezrednél állították rendszerbe - írja az MTI-re hivatkozva a hirado.hu.

Az Avangard hadászati rendszer irányítható szárnyas harci siklóegységgel felszerelt interkontinentális rakéta. A szárnyas blokkot a Moszkva megyei Reutovban található gépipari tudományos és termelési egyesülés fejlesztette ki. Kísérletek a fegyverrel 2004 óta folynak. Leírása szerint az Avangard siklóblokkja a sűrű légrétegekben a hangsebesség több mint hússzorosával (óránként több mint 24 500 kilométerrel) képes repülni, a rakétaelhárítási rendszereket a haladási irányát és magasságát módosító manőverekkel meghaladva. Mindeközben 2 megatonna nukleáris töltetet képes hordozni.

Idén márciusban említette először Putyin

Az Avangard létezéséről elsőként Vlagyimir Putyin orosz elnök tett említést - több más "legyőzhetetlen fegyverrel" együtt - a nyilvánosság előtt, a moszkvai parlament két háza előtt 2018. március 1-jén elmondott beszédében. A védelmi minisztérium vezető testületének tavaly év végi ülésén Putyin közölte, hogy megkezdődött a rendszer sorozatgyártása.

Az orosz vezető azt hangoztatta akkor, hogy az Avangard a Szarmat rakétákkal, valamint a Kinzsal és a Pereszvet rakétarendszerekkel együtt megsokszorozza az orosz hadsereg és flotta potenciálját, amivel megbízhatóan és feltétlenül szavatolja Oroszország biztonságát a következő évtizedekre.

Putyin most a héten ismét elmondta, hogy hazája az egyetlen ország, amelynek hiperszonikus fegyvere van, vagyis Oroszország a történelem során most először jár élen a világban egy teljes fegyverzetcsoport kifejlesztésében, míg korábban mindig csak kullogott az Egyesült Államok után.

Nem sért semmilyen megállapodást Moszkva szerint

Moszkva szerint az Avangard megjelenése nem sérti meg a hadászati támadófegyverek korlátozásáról szóló megállapodást. A Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök által a hadászati támadófegyverek korlátozásáról 2010-ben megkötött új START-3 egyezmény hatálya 2021-ben jár le.

Mindazonáltal Szergej Lavrov orosz külügyminiszter múlt vasárnap kijelentette: Moszkva kész kiterjeszteni a START-3-at az Avangard rakétarendszerre és a Szarmat interkontinentális nehézrakétára is.

"Abból indulunk ki, hogy az Avangard és a Szarmat az egyezmény (a START-3) hatálya alá esik. Készek vagyunk beépíteni ezeket a fegyverzeteket és rendszereket a meglévő START-3 egyezménybe, természetesen akkor, amikor meg lesz hosszabbítva" - mondta Lavrov egy tévéműsorban.

Kétséges hatékonyság

Az új orosz csodafegyverek hatékonyságát nyugati szakértők megkérdőjelezik, illetve az is aggodalmakra adott okot, hogy nyáron a gyanú szerint egyik példányának felrobbanása okozhatott radioaktív szennyezést, amit aztán az orosz állam igyekezett eltitkolni - emlékeztet a 444.hu. Illetve a fegyverkezési verseny logikájából adódik, hogy Kína és az USA is fejleszti a saját hiperszonikus rakétáját.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.12.28 22:35

@neduddgi2:
A ruszki még egy szgk-t sem tud legyártani. A híres kalasnyikov nem harcra hanem ártatlanok legyilkolására való amit sikerrel művelnek az afrikaiak meg az arabok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.12.28 22:32

Szokásos ruszki blöff.
Amikor egy szupertitkos repülőgépüket Japánba szöktette egy pilótájuk, a nyugati szakértők megdöbbentek, modern titánötvözet helyett acéllemezből készült és a fasorban sem volt ahhoz amit állítottak róla. Az Armata harckocsijuk a Vörös téren döglött be.
Egy technikailag fejletlen ország semmilyen hiperszónikus rakétarendszert nem tud.
Éljen Amerika ruszki meg le van.... Igen ruszkirajongók le van.....
A világháborúban egy Tigris kilövése 10 T-34-be került.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.12.28 21:58

@antitroll:
javítás:
Armata és az orosz "lopakodó" vadászgép, amit sietve hadrendbe állítottak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.12.28 21:56

@subi2:
Mert az USA el akarja foglalni igaz? :-)
Hagyjuk már ezt a butaságot. Mindkettőnek olyan szüksége van a másikra, mint egy falat kenyérre, hogy tudják önteni a pénzt a hadiiparba.
Atomfegyvert fejleszteni teljesen értelmetlen a szuperhatalmaknak, ilyet csak a Észak-Korea szintű diktátoroknak érdemes.
Jahhh, hogy lehet vele hagyományos robbanótöltetet is kézbesíteni? Nem arra van...
Az oroszok logikus válasza ez az usákok más területen nyilvánvaló technológiai fölényére (lopakodó technológia és rakétaelhárító rendszerek). Utóbbira most tudtak licitálni. Zaksön, majd lesz erre is válasz. A kérdés, hogy ki tudja ezeket gyorsabban kellő darabszámban rendszerbe állítani? És ez pénzkérdés. Ebben pedig az erőfölény ma még nem kérdés.
Példának ott van az oroszok elmúlt 5 évben bejelentett csodafegyverei. Armata, az orosz "lopakodó", amit sietve hadrendbe állítottak, de félkészen (és nem csak szoftveresen félkészen, mint az usákok csinálják, hanem műszakilag) és értelmezhetetlenül alacsony darabszámban!
Én nem kardoskodom sem az usákok, sem az oroszok mellett, vagy ellenében ha haditechnikáról van szó, csak az a sok butaság sérti a fülemet, amit pufogtattok, mikor éppen a nyelveteket öltögetitek óvodás módra.
Mit érdekel ez bennünket, magyarokat? Talán mert az egyik papíron a szövetségesünk, a másiknak meg intézményesen nyaljuk a seggét?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

subi2, 2019.12.28 21:39

Nagyon helyes, az usa minden oldalról körülveszi, védje is területetét és legyen elrettentő fegyverrendszer a kezükben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html