Összeütközött két tengeralattjáró - mindenki hallgat

Bár a Balti-tenger nem éppen hemzseg a lengyel tengeralattjáróktól, egyiküknek sikerült összeütköznie egy orosz tengeralattjáróval – közölte a Gazeta Wyborcza.
Barabás T. János, 2016. április 30. szombat, 11:52

Az orosz felségvizeken ütközött össze egy lengyel és egy orosz tengeralattjáró, az Orzel és Krasznodar az orosz Interfax hírügynökség szerint, amely úgy értesült, hogy a lengyel egységet kikötőbe kellett vontatni. Az orosz hajót nem érte súlyosabb kár, önerőből sikerült eljutnia a szentpétervári kikötőbe. A lengyel haditengerészet határozottan cáfolta a hírt, de sem a lengyel, sem az orosz hadügyminisztérium nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

Az orosz állami médiumok hírportáljáról, a REN TV-ben, amely elsőként számolt be az esetről, perceken belül eltűnt a hír. Egyes jelentések szerint a balesetre egy tervezett hadgyakorlat alatt került sor, amelyben a két hajónak felváltva kellett volna megpróbálni a másikat a felszínre emelkedésre kényszeríteni.

Az orosz tengeralattjárókat is érik balesetek. Ugyancsak a hét végén egy kamcsatkai javító üzemben dokkoló Krasznojarszk nukleáris tengeralattjáró gyulladt ki, miközben a törzsét bontották le. A moszkvai védelmi minisztérium közleménye szerint ezt is, mint minden más bontásra küldött tengeralattjárót megfosztották teljes fegyverzetétől és minden nukleáris elemétől, tehát semmilyen veszély sem fenyegetett - írta a Szputnyik.

A fenti MTI/EPA-kép illusztráció, rajta a Rosztov-na-Donu nevű dízel-elektromos tengeralattjáró látható, az orosz haditengerészet szentpétervári hajógyárában készült.

HOZZÁSZÓLÁSOK