Szijjártó Péter külügyminiszter úgy véli, hogy a brexit utáni Nagy-Britannia virágzó ország lesz, ha Theres May miniszterelnök nem tud összehozni egy az új helyzetre érvényes szabadkereskedelmi megállapodást országa és az EU között - foglalja össze a magyar politikus véleményét az express.co.uk. A külügyminiszter ostorozta az EU-t azért, mert túl lassan köt szabadkereskedlmi megállapodásokat más országokkal.

Szerinte ez utat nyit azelőtt, hogy az Egyesült Királyság a válás után gyorsan tárgyalni kezdjen a világ országaival a szabadkereskedelem lehetővé tételéről. Rémálomszerű forgatókönyvnek minősítette, hogy ha nem jön létre a felek között az átfogó egyezség a szétválás utáni kereskedelem és befektetések feltételeiről, akkor nagy bajban lesz az EU.

Régen volt

A gond az, hogy legutóbb 2011-ben írt alá szabadkereskedelmi megállapodást az EU Korával - fejtegette a magyar tárcavezető. Más szóval az EU lassan köt ilyen egyezségeket. Ha Nagy-Britannia a válással szabad kezet kap, akkor szabadon megegyezhet Törökországgal, az USA-val, Indiával, Ausztráliával, azaz olyan országokkal, amelyekkel az EU-nak nincs kétoldalú kereskedelmi megállapodása.

A brit hírportál emlékezteti olvasóit, hogy Szijjártó órákkal azt követően nyilatkozott, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke odaszúrt egyet brit politikus kollégáinak a Japán-EU politikai és kereskedelmi tárgyalások lezárása után.

Twitter-üzenetben adta a világ tudtára, hogy Abe Sinzó miniszterelnökkel lezárták a kereskedelmi tárgyalásokat. Az EU egyre inkább Globális Európává válik - írta arra utalva, hogy a londoni kormány Globális Nagy-Britanniaként szokott kommunikálni arról, milyen fényes jövő vár a függetlenné váló szigetországra.

Annyira sajnáljuk

Szijjártó hangot adott annak is, hogy a magyar kormány nagyon sajnálja a brit kilépést. Az Egyesült Királyság erős vitapartnerként vett részt az Európa jövőjéről folyó eszmecserében, és ez az erős hang egy oldalon szólalt meg a magyar kormányéval. A vita a jövőben féloldalas lesz, mert az egyik tábor legerősebb képviselője kiesik az beszélgetésből.

Az Express arra is emlékezteti olvasóit, hogy Michel Barnier, az EU brexitfőtárgyalója figyelmeztette a brit politikusokat, hogy még az a puha forgatókönyv is irreális, amelyről Jeremy Corbin, a Munkáspárt elnöke, az ellenzék vezére beszél. Eszerint a szigetországnak el kellene hagynia az egységes európai piacot, miközben vámuniót kellene létesítenie az EU-val a "zavartalan kereskedelem" érdekében.

Lázár helyre tette Trumpot

Oroszország expanzionista politikát folytat Kelet-Európában, ám ez nem jelenti azt, hogy megpróbálná destabilizálni a régió országait - idézte a Reuters Lázár János csütörtöki megjegyzését. Néhány órával korábban Donald Trump, az USA elnöke varsói beszédében azt mondta, hogy Lengyelország kivételes segítséget nyújt az Oroszország destabilizáló viselkedése elleni védekezésben.

Az orosz politikai expanzionosta, de nem agresszív - folytatja a hírügynökség a kancelláriaminiszter szavainak tolmácsolását. Amikor arról kérdezték sajtókonferenciáján, hogy Oroszország próbálja-e destabilizálni a régiót, azzal reagált, hogy ezt nehéz megmondani, nagy versenyben van egymással Amerika és Oroszország bizonyos országok destablizálásában.

Persze barátok vagyunk

Magyarországnak meg kell őriznie stabilitását és szuverenitását mindkettővel szemben, nem feledve, hogy az ország a NATO tagja, és mindig az USA baráti szövetségese marad - idézte a Lázárt a Reuters.

A hírügynökség megjegyzi, hogy Orbán Viktor jobboldali kormánya három éve nukleáris erőmű építéséről szóló szerződést írt alá Moszkvával és szerdán megállapodott a Gazprommal, hogy 2019 végéig csatlakoztatja Magyarországot az orosz állami vállalat török áramlat névre keresztelt gázvezetékéhez, amely délről érheti el az országot.