Pocsék hír a kormánynak: bomlik a migrációellenes front

Szétesőben van a visegrádi országoknak az az egysége, amely a 2015-ös bevándorlási hullám idején kialakult – vélik régiós szakértők. A migráció elutasítása ma már a cseh populista fordulat ellenére sem elég erős vonzerő a más téren mutatkozó ellentétek legyőzésére.
Komócsin Sándor, 2017. november 2. csütörtök, 10:56
Fotó: AFP

Kelet-Közép-Európa egysége repedezik - kezdi a visegrádi négyekkel foglalkozó cikkét a Politico. A térség országai, amelyek eredetileg NATO- és EU-csatlakozásuk előmozdítására hozták létre a v4-et, a két évvel ezelőtti bevándorlási válság idején a migráció elutasításában új közös célt találtak, ám az elmúlt időszakban kisebb-nagyobb ügyekben világossá váltak ellentéteik.

Elpattant egy húr

A feszültség a múlt hónap végén vált jól láthatóvá: Lengyelország és Magyarország elutasította, míg Csehország és Szlovákia elfogadta az úgynevezett kiküldött munkaerővel kapcsolatos szabályozás módosítását. Az utóbbi két ország Emmanuel Macron francia elnök mellé állt, aki szigorítani akarta azt a lehetőséget, hogy a külföldön dolgozó munkavállalókra saját országuk minimálbér- és tb-szabályai legyenek érvényben.

A francia álláspont szerint ez hatalmas versenyelőnyhöz juttatta a kelet-európai munkavállalókat nyugati kollégáikkal szemben, amiben a keleti uniós tagországok nem láttak ebben kivetnivalót, hiszen végül is valamilyen versenyelőnyre nekik is szükségük van, ha már gazdaságuk jelentős technológiai lemaradásban van a nyugati országokéhoz képest.

A kompromisszum szerint időben korlátozzák a kiküldött rendszer alkalmazását - másfél év után az ilyen alkalmazottak átminősülnek külföldön dolgozóknak. (Az eredeti francia elképzelésben egy év szerepelt.) További vita az olyan "mozgó" munkakörökkel kapcsolatban van, mint a teherautó-sofőröké.

Hiú remény

Akik reménykedtek abban, hogy fennmarad a két éve tagasztalt egység, örülhettek Andrej Babis választási győzelmének Csehországban, hiszen a leendő cseh kormányfő elutasítja a bevándorlást és az euró bevezetését, amivel egy húron pendül a lengyel és a magyar vezetéssel.

Az elemzők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy Babis nem ideológiailag elkötelezett, mint Lengyelország irányítói és nem olyan elmérgesedett a viszonya Brüsszellel, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek. (Megjegyzendő, hogy a Politico cikkéhez mellékelt kulcsszavak között Emmanuel Macron mellett csak Orbán Viktor neve szerepelt - a szerk.)

Babis magasról tesz a v4-re - állította egy neve elhallgatását kérő cseh tisztviselő a Politicónak, hozzátéve, hogy szerinte a leendő kormányfő saját EU-politikát fog folytatni. Összességében a kérdés az, hogy mindezek nyomán a 65 millió embert összefogó visegrádi csoport képes-e egységes politikai blokként fellépni az EU jelenlegi, kritikus korszakában?

Elbukott a próbálkozás

Az a kísérlet, hogy a v4-ből egyfajta ellensúlyt építsenek az EU-n belül, elbukott - váli Milan Nic, a szlovák külügyminisztérium volt munkatársa, jelenleg Németországban dolgozó kutató. A négy érintett ország túlságosan megosztott alapvető kérdésekben ahhoz, hogy közös napirendet kövessenek. Eközben persze igyekeznek úgy tenni, mintha nem veszett volna el az egységük - ilyen értelemben szükségük van egymásra.

A tét az, hogy Kelet-Közép-Európa képes lesz-e befolyásolni - vagy esetleg meg is akadályozni - a kétsebességes Európával kapcsolatos német-francia tervek megvalósítását.

Az integrációpárti brüsszeli körök talán örülnek a v4-ek megosztottságának, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy ha az EU bírálói a sarokba szorulnak, az csak még hevesebb támadásra sarkallhatja őket. Emellett az az érzés keletkezhet a kelet-európai társadalmakban, hogy az EU centruma diktálni akar a perifériának, ami megingathatja az unióba vetett bizalmukat.

A nyitókép forrása: Wojtek Randwanski, AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2017.11.03 00:42

Soha nem volt ennek a formációnak komoly jövője, csak Orbán Viktor erőltette. Gyűlöletből akart szövetséget építeni. A lengyelek nem szeretik az oroszokat, a csehek a keletieket általában, a szlovákok a magyarokat, ebből valamit kihozni lehetetlen! Ki ne felejtsem Orbán abban az illúzióban tartja a választóit, mintha a magyarok valamiféle vezető szereppel bírnának errefelé. Nem bírnak!
Ebből nem jön ki semmi! V4 fuccs!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.11.02 23:33

"Kelet-Közép-Európa egysége repedezik"

Az EU meg hullik szét, a szemünk előtt...

Az egy százaléknak hány tizedére kell zuhannia a szavazótáborotoknak még, hogy elkezdjétek kapisgálni hogy valami nem stimmel az ócska jelszavaitokkal, bérliberáltak? Ti tényleg ennyire hülyék vagytok?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2017.11.02 23:19

Aha, tehát úgy elszigetelődött Orbán Viktor, hogy már bomlik is a V4-k egysége. Bezzeg ha nem szigetelődött volna el így, akkor most a Kisantant szerveződne?
Álmodik a nyomor...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2017.11.02 15:41

Whisful thinking. Babis egy üzletemberből lett politikus. Az ilyenek emberek ideológiailag kevésbé kötöttek. KB ennyi az igaz a cikkből.
Innentől pedig esetében jön a populizmus, vagyis amikor azért tesz valamit, mert az jó/úgy gondolja, hogy jó az embereknek. Cserébe szavazatot kap.
A migrációs hozzáállás jövő tavasszal fog vizsgázni. Ha Orbán megint 2/3-ot kap, akkor talán ki lehet mondani, hogy a kampány is sikeres volt, illetve a választók sem akarnak bevándorlást.
Amikor pedig az egyszeri politikus azt látja, hogy a bevándorlást ösztönzők vesztenek a megállítani akarók pedig nyernek, akkor majd több lesz az ilyen hang.
Sajnos a demokrácia ilyen, az nyer akire a többség szavaz.
A V4 pedig nem fog attól szétesni, mert van néhány kérdés, amiben a tagok nem értenek egyet. Amúgy keveset beszélnek róla, de lassan egy itthoni kamionos bére már eléri bármely nyugati tagállam minimálbér szintjét. Onnantól a vitának nem lesz sok értelme.
Amúgy szépen mutatja a nyugat érdekeit, hogy addig nincs gond a keleti olcsó munkaerővel, amíg nekik dolgozik és nekik termel. De az a cég, aki emiatt hatékonyabb és piacot akar szerezni, az ellen minden erővel fel kell lépni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.11.02 14:46

@Kotkodus: "inkább lassítanak"

Hát igen, a Titanic fedélzetén ez a legjobb amit tehetnek... Pláne hogy az első mentőcsónak már elhagyta a hajót...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html