Elképesztő! Egyfajta puccsal buktathatnak meg egy európai kormányt

Működésbe lépett az egyik ismert brit brexitpárti közéleti személyiség terve, amely szerint a konzervatív párton belüli hatalomátvétellel lehetne neki – és a hozzá hasonló brexitereknek – tetsző miniszterelnököt ültetni az Egyesült Királyság kormányfőjének székébe.
Komócsin Sándor, 2018. augusztus 29. szerda, 18:19
Fotó: MTI/AP

Az Egyesült Királyság EU-tagságának fenntartását támogató tory politikusok arról számolnak be, hogy a brit függetlenségi párt, a UKIP aktivistái beszivárognak a Konzervatív Pártba, hogy részt vegyenek abban az összeesküvésben, amelynek célja Theresa May miniszterelnök megbuktatása, és felváltása egy kemény brexiter politikussal - írja a Business Insider. Öt konzervatív parlamenti politikus is ugyanarról a folyamatról számolt be.

E szerint az elmúlt hetekben a választókerületükben majdnem egyharmadával nőtt pártjuk tagsága az új belépők sokasága miatt. Az áradatot Arron Bank ismert brexiter, a brit kilépést szorgalmazó politikai kampányt anyagilag is támogató közéleti személyiség médianyilatkozata indította el, amelyben felszólította a UKIP aktivistáit, hogy szállják meg a Konzervatív Pártot, távolítsák el helyükről az elkötelezett maradáspárti politikusokat és helyettesítsék Mayt Boris Johnsonnal vagy Jacob Rees-Moggal, a brexit ismert arcaival.

Hadjárat

Banks nem csinált titkot abból, hogy szerinte az igazi, kemény brexithez a Konzervatív Párt megszállásán keresztül vezet az út. Ennek jegyében saját Leave kampányának 90 ezer aktivistáját és a közösségi oldalukat követő 1,4 millió internetezőt is felszólította a belépésre a toryk közé. Válaszul az egyik konzervatív parlamenti képviselő a tagfelvétel befagyasztását követelte a párt elnökétől, mondván: olyanok árasztják el a pártot, akiket nem lehet konzervatívnak nevezni.

Banks és egyik kollégája, Andy Wigmore tagfelvételi kérelmét nemrégiben elutasították. Theresa May dél-afrikai látogatása alatt újságírói kérésre válaszolva azt mondta, kész megvívni Johnsonnal a vezetői tisztségért. Hosszú távú megbízatást vállalat el, amikor miniszterelnök lett - derül ki szavaiból.

Felfordulás

Johnson támogatói a belső választási szabályok megváltoztatásával akarják segíteni politikus sztárjukat. Az érvényben lévő rend szerint a toryk parlamenti képviselői választják ki azt a két jelöltet, akik közül a tagság választja meg a párt vezetőjét, egyben jelen esetben az új kormányfőt. Ehelyett azt akarják, hogy bárki indulhasson, akit 20 képviselő támogat. Johnson ugyanis nem túl népszerű a parlamenti frakcióban, míg a tagság kedveli.

William Hague volt pártelnök szerint az utóbbival utat nyitnának egy olyan puccsszerű hatalomváltás előtt, amilyennel a Munkáspárt tagjai és szimpatizánsai felemelték a brit mércével erősen radikális balosnak számító Jeremy Corbynt. Ez a pártjukat azóta is emésztő megosztottsághoz vezetett.

Csúszik a határidő
Nem hivatalos források megerősítették azt a korábbi hírt, amely szerint a londoni kormány és az EU brüsszeli vezetése nem tudja az eredetileg tervezett októberi határidőre lezárni a válási tárgyalásokat - adta hírül a Bloomberg. Az új terv szerint november közepére zárhatják le az egyeztetést, és a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 november végi csúcsértekezletén jelenthetik be a nagy hírt. Ha decemberig vagy januárig húzódna az ügy, az lehetetlen helyzetbe hozná a feleket, ugyanis a hivatalos brit kilépési dátum, 2019. március 29. előtt még az Európai Parlamentnek és a tagállamok törvényhozásainak is szavazniuk kellene a szerződésről.

A fotó forrása: Matt Dunham/AP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.08.30 15:27

hm, ezt meg lehetne csinalni magyarorszagon, persze nem ilyen direkt modon. tegyuk fel, en vagyok a nagy liberalis fidesz, akinek terdre csuhasok felkialtasa elhiresult a parlamantben. mit lehet csinalni? at kell venni egy keresztenynek mondott part felett az iranyitast, es kozos listan indulni vele. van egy masfajta taktika, kozos kormanyba kell vonni a kisgazdakat, majd lecsukni a miniszteruket meg ugynoklistaval megfenyegetni a partelnokuket, hogy atvegyek a tagsag felett az iranyitast.

de a legjobb, ha letrehozunk egy zoldpartot, a jeloltjei ajanlasat termeszetesen fideszes aktivistak gyujtik ossze, majd aktivan kampanyolni a baloldali osszefogasert, mikozben a fideszbol kiabrandult, balra es jobbikra nem szavazo valasztokat is begyujteni. addig papolni a kozos indulasrol, mig 1-2 helyen visszelepnek, igy vissza is leptek, meg nem is, ossze is fogtak, meg nem is. ezzel a babpart tortenelmi sikert er el, mig a fidesz az ujabb 2/3-ot.

varjunk csak! nem ez tortent magyarorszagon?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2018.08.30 14:31

Elképesztő!!! A demokrácia által nyújtott eszközökön keresztül akarnak érvényt szerezni egy népszavazás ügydöntő eredményének. Skandallum!!!

Szerintem inkább az a hercehurca a felháborító ami akörül megy, hogy hogyan tudnák meghekkelni a libsik nép döntését. Bár ezt már megszokhattuk uniós csatlakozások, abortusztörvények és melegházasságok népszavazásai kapcsán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.29 19:30

@frikazojd: "a bank-báb mogg"

Ezt még speciel nem hallottam, ellenkezőleg, mindenhol azt fújják hogy az angol bankok milyen rosszul járnak a brexittel. Tehát, ha kifejtenéd, megköszönném, érdekelne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

frikazojd, 2018.08.29 19:24

@Czirok_a_gasztroblogger: nem tudom miért lenne jobb a moszkva-báb bojo vagy a bank-báb mogg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.29 18:42

Helyes. Az ugye önmagában is vicc, hogy a kilépési tárgyalásokat a maradáspárti brüsszel-báb May vezeti.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html