Putyin ördögi szövetséget sző - a Nyugat egyszer már hibázott

Rendkívüli veszélyt rejt magában, hogy a Nyugat legyint Moszkva és Peking bimbózó barátságára. Szakértők szerint még nem késő éket verni a két ország közé, ám ha ez nem történik meg akkor a nyugati világrendet megkérdőjelező erőközpont jön lét. Az USA egyszer már nagyot hibázott az orosz-kínai viszony megítélésében.
Komócsin Sándor, 2018. augusztus 12. vasárnap, 18:01
Fotó: AFP

A hírszerzés hatalmas fiaskóit összegyűjtő évkönyvekben előkelő helyen szerepel, hogy az amerikai titkosszolgálat képtelen volt időben felismerni a Szovjetunió és Kína között növekvő feszültséget az 1950-es, 1960-as években - kezdi cikkét Jamil Anderlini a Financial Times (FT) publicistája.

A CIA néhány "eretnek" elemzője ugyan már az ötvenes években jelezte, hogy számos bizonyíték utal a két kommunista nagyhatalom közti feszültség éleződésére, de az egymást követő washingtoni kormányok legyintettek rájuk, mert elképzelhetetlennek tartották, hogy a kommunista blokk széthasadhat. Csak az 1969-es mandzsúriai határháború idején ismerték fel, mekkorát tévedtek.

Ugyanaz a helyzet

Ma ugyanezt a hibát követhetik el ellenkező előjellel: kizártnak tarthatják egy tartós, soros orosz-kínai szövetség kialakulását. Jim Mattis amerikai védelmi miniszter júniusban például arról beszélt, hogy e két országnak több közös érdeke van az USA-val, mint egymással. Ezzel annak a dogmának adott hangot, hogy az oroszok és a kínaiak sose lesznek barátok.

Pedig Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai államfő számos jelét adja annak, hogy sokra értékelik egymást. Hszi 2013-as hatalomra kerülése óta 26-szor találkoztak. Putyin odafigyel rá, hogy gratuláljon kínai kollégájának a születésnapján, Kína kitüntette Oroszország első emberét. A két autokrata vezető mindezzel nem pusztán üres színjátékot játszik - véli az FT publicistája.

Ki a nagy testvér?

Az orosz fél egójának nem tesz jót, hogy megfordult a viszonya Kínával szemben. Korábban Moszkva játszhatta a nagy testvér szerepét, míg ma Peking teheti ezt, miután az orosz gazdaság a tizede a kínainak. Pekingben figyelnek erre: mindig egyenlő felek együttműködéséről beszélnek, ha az oroszokról van szó és bőkezű üzleteket kínálnak Putyin bizalmasainak.

A felek gazdasági kapcsolatának alapja, hogy Kína a világ legnagyobb olajimportőre, míg Oroszország az egyik legnagyobb exportőr. Peking jelentős összegeket fektet az orosz olaj- és gáziparba. A szárazföldi kapcsolat nagyon fontos előny, ugyanis a tengeren szállított energiahordozó útját könnyen elzárhatja az USA haditengerészete valamelyik nagy forgalmú tengerszoros blokádjával.

Szoros kapcsolatok

Még fontosabb azonban a felek közti katonai együttműködés. A kínai hadügyminiszter tavaszi moszkvai látogatásán azt mondta, hogy demonstrálni akarják az USA-nak a két ország közti szoros katonai együttműködést. Az oroszok eddig nem adták el legfejlettebb fegyvereiket a kínaiaknak, ám ezt a korlátozást megszüntették. A kínai hadsereg májusban rendszeresítette a legmodernebb orosz harci repülőt.

További fontos kapcsolat Moszkva és Peking között az ideológiai hasonlóság. Sem Putyin, sem Hszi nem szereti a képviseleti demokráciát - erős emberek, autokraták, akik attól tartanak, hogy az USA valamilyen színes forradalom, civil lázadás támogatásával megbuktatja őket.

Erősödő szövetségük alapja inkább az USA és az amerikai világrend utálata, mint a közös érdekek. És ez az ami esélyt ad a washingtoni vezetésnek arra, hogy éket verjen közéjük - hangsúlyozza az FT cikkírója, aki szükségét is látja ennek.

Mi történt?

Szerinte a kínai-szovjet ellentét figyelmen kívül hagyása vezetett el ahhoz, hogy az úgynevezett dominóhatás-elmélet - mármint, hogy a kommunizmus úgy terjedhet el a világon, hogy egymás után jut hatalomra az országokban, dominóként döntve el azokat - dogmává vált. Erre hivatkozva keveredett bele az USA a vietnámi háborúba.

Ha hetvenes évek elején végrehajtott, Nixon-féle kínai nyitás egy évtizeddel hamarabb történik, el lehetett volna kerülni a kínai kulturális forradalom és a vietnámi háború vérontását - véli Anderlini.

Az USA fő ellenfele a Kína, amely gazdaságilag képes felvenni vele a versenyt. Ezért a oroszok oldalán kellene megbontani a Moszkva-Peking tengelyt. A jelenleg folyó vizsgálatok a 2016-os elnökválasztás orosz manipulálásával kapcsolatban lehetetlenné teszik ezt, de ha egyszer lezárulnak - és Donald Trump elnök helyét átveszi valaki a Fehér Házban -, akkor a washingtoni adminisztrációnak szembe kell nézni a jelenlegi világrendet fenyegető orosz-kínai szövetség lehetőségével.

A fotó forrása: Mikhail Klimentyev/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Alphacharly, 2018.08.13 06:40

@Temerdek: Szóval a demokrácia dolog csak púder szimplán országok zsarolása folyik mint például Magyarország. Csak nagyhatalmi imperialista érdekek vannak. Mivel Oroszországban is kapitalista rendszer van és Kínában is csak névleg szocializmus így már nem lehet a két világrenddel magyarázni a folyamatos agresszivitást. Érdekes lesz ha az j-USÁK a gazdasági érdekeit fegyverrel védi meg az EU val szemben, ha netán nagyon öntudatra ébredne Európa népe. Na ezért érdekes Orbán előre látása és az EU önálló katonai hatalommá erősítése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2018.08.12 21:06

@Temerdek: Hát mit lehet ehhez hozzátenni? Nem is értem ezt a felfogást, de legalább is nem ezt "hirdeti magáról". Eddig azt hittem :) kölcsönös tisztelet, meg megértés meg ilyesmi a dívi, de valahogy nem ez jön le.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2018.08.12 21:04

szó sincs itt barátságról, csak az érdekek diktálta együttműködésről beszélhetünk.

ráadásul ma már nincs egy súlycsoportban a két állam, oroszország ma már csak kis ország, míg peking nagyhatalom, több, mint 5x ös gazdasággal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.12 19:16

Éppenhogy a folyamatos nyugati szankciók és provokációk kergetik egymás karjába a kínaiakat és oroszokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Temerdek, 2018.08.12 18:21

"éket verni a két ország közé"
A világ vezető demokráciájának deklarált célja, hogy éket verjen két másik ország közé? És akkor nekünk ezt a mentalitást kellene követnünk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html