Putyin ránk tolja a török zöldségeket?

Megugorhat az EU-ba érkező török eredetű élelmiszerimport jövő januártól, azt követően, hogy Moszkva élelmiszer-embargót hirdetett Törökországgal szemben. - írja a Világgazdaság.
Napi.hu, 2015. december 3. csütörtök, 10:36
Fotó: Napi.hu

Az ezen a héten megjelent orosz kormányrendelet értelmében az ipari, tudományos és kulturális együttműködések mellett az élelmiszer-kereskedelemben is egy sor tilalom lép életbe - olvasható a lapban. A gyümölcsök és zöldségek mellett január 1-jétől nem lehet Törökországból kereskedelmi mennyiségben szárnyasféléket, sót és frissen vágott szegfűt sem Oroszországba szállítani.

Már így is fölösleg van, mi lesz ezután?

Az intézkedés azért is érinti érzékenyen a török gazdaságot, mert Oroszország hagyományosan nagy vevőjének számított. A Törökországból érkező importot nem érintette az EU-országokat 2014 augusztusa óta sújtó orosz élelmiszer-embargó - amellyel Moszkva a krími bevonulás miatt rá kivetett szankciókat torolta meg -, így eddig egy piaci résbe tudtak benyomulni. A mostani tilalmi listában a legjelentősebb tétel a zöldségeké és gyümölcsöké, ezeket Törökország nagy mennyiségben és jó minőségben termeli. Az elmúlt időszakban ebből a termékcsoportból évente 150 millió dollárnyi árut juttattak el török piaci szereplők Oroszországba.

A most januártól feleslegessé váló áru minden bizonnyal utat keres magának, valószínűleg az uniós piacokon is. Már jövő év elején megjelenhet tehát akár a magyar boltokban is a viszonylag korai török paradicsom, hagyma, karfiol, brokkoli és uborka. Ezenfelül nagy mennyiségben érkezhet az uniós piacra számos gyümölcs is, így például citrusfélék, alma, szőlő és eper is.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az orosz élelmiszer-embargó miatt már az EU-ban is számottevő élelmiszer-feleslegek mutatkoznak - írja a Világgazdaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

joekiss, 2015.12.03 13:38

Érdekes kérdés. Az embargók bejelentésekor is azzal riogattak, hogy a nyakunkon maradnak a magyar mezőgazdasági termékek, ami ugye a hazai piacon árcsökkentéssel jár. Én ezt nem veszem észre, a boltokban most a hazai gyümölcs szerintem sokkal drágább, mint tavaly, főleg az alma és a körte, de az import déligyümölcsök úgyszintén. Pl. egy éve a hazai alma kilóját 150-250 Ft-ért árulták a boltok, most meg 399 Ft alá nem nagyon megy az ára, és a banánnal van egy árban, a körte meg még drágább.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html