Rengeteg plusz szabadnap jöhet - itt a javaslat

Az Európai Bizottság szerdán bemutatta első javaslatait, amelyek Jean-Claude Juncker elnök korábbi bejelentésének megfelelően azt a célt szolgálják, hogy az Európai Unióban létrejöjjön egy erős "szociálpolitikai pillér", amely figyelembe veszi az európai társadalmak és a munka világának változó jellemzőit annak érdekében, hogy "méltányos és valóban páneurópai munkaerőpiac alakulhasson ki - idézi az MTI.
K. Kiss Gergely, 2017. április 27. csütörtök, 09:50
Fotó: MTI/EPA

A szociálpolitika terén a legtöbb eszköz a tagállamok, a civil és a szociális szféra kezében van, a bizottság elsősorban jogszabályi és egyéb javaslatokkal igyekszik kijelölni a szerinte helyes irányt - hangsúlyozza Brüsszelben kiadott közleményében a testület.

Az első brüsszeli javaslatok a munka és a magánélet közötti egyensúly megerősítését hivatottak szolgálni. A program értelmében minden apa gyermeke születésekor 10 szabadnapot kaphatna. Emellett a szülők nem a gyerek 8, hanem 12 éves koráig kaphatnának összesen 4 hónap szülői szabadságot, és ez mindkét szülőnek járna, ami előmozdíthatná, hogy az apák is igénybe vehessék ezt a lehetőséget.

A javasolt jogszabály Európa-szerte feljogosítaná a legfeljebb 12 éves gyermekek szüleit és a gondviselőit arra, hogy rugalmas munkavégzési feltételeket - például csökkentett vagy rugalmas munkaidőt, illetve távmunkát - kérjenek a munkaadójuktól.

Az indoklás szerint az új szabályok célja, hogy a férfiaknak könnyebb legyen szülői, illetve gondviselői feladatokat ellátniuk, ezáltal emelkedjen a nők részaránya a munkaerőpiacon, s mérséklődjön a férfiak és a nők közötti különbség a foglalkoztatásban.

A jogszabály-tervezeteken kívül a bizottság azt is bejelentette, hogy két konzultációt indít a szociális partnerek körében. Az első a munkaszerződésekre vonatkozó szabályok korszerűsítéséről szól, a másik pedig a szociális védelemhez való hozzáférésről.

A magyar kormány körében ugyanakkor nem valószínű, hogy tetszést aratna a terv, hiszen legutóbb épp a munkaidő növelésével próbálkozott. Erről itt és itt olvashat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Linna, 2017.04.27 13:24

Na pont ezt akartam mondani még a cikk olvasása közben, amit a végén megfogalmaztak. Már megint egy pont, ahol a magyarok éppen az ellenkezőjét csinálják, mint amit az Eu tervez. És vajon kinek jobb a terve az emberek érdekében? Ugyan van egy-két dolog amit magam is nagyon erős túlzásnak tartok. Manapság egy 12 éves gyerek már nem annyira gyerek, mint régen. Azt meg, hogy a cégek 4 hónapos szabadságot tudjanak adni valakinek, teljesen elképzelhetetlennek tartom. Persze, legyen több, de hiszen a nőket is kirúgják (ilyen-olyan okkal), ha túl sokat hiányoznak, hát ha még a családfők is elveszítik a munkájukat..... Azért Juncker is tud......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html