Románia újabb gázvezetéket épít

A román gázvezeték-hálózatot kezelő állami vállalat, a Transgaz 50 millió euró hitelt kapott a Juncker-terv keretében az Európai Beruházási Banktól a Bulgáriát, Romániát, Magyarországot és Ausztriát összekötő úgynevezett BRUA-gázvezeték első romániai szakaszának megépítésére - közölte pénteken az Európai Bizottság (EB).
Domokos László, 2017. október 27. péntek, 14:24
Fotó: Getty Images

A hitelért a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) vállalt garanciát. A vezeték 478 kilométer hosszú és a dél-romániai Podisortól a bánsági Temesrékásig (Recas) terjed. A hitelből a vezetéket és három kompresszorállomást építenek meg Podisornál, Bibestinél és Zsuppánál (Jupa) - írta az MTI.

A BRUA megépítésének teljes költségét 550 millió euróra becsülik, amiből 179 millió eurót az Európai Unió biztosít.

Ez a stratégiai fontosságú projekt összeköti a dél-keleti és a közép-európai országok gázhálózatát, és megszünteti a dél-kelet-európai államok függőségét a jelenleg létező egyetlen gázvezetéktől, növelve az országok energiabiztonságát. Emellett lehetőség nyílik arra, hogy az országok olcsóbban vásárolhassanak gázt - mondta Andrew McDowell, az Európai Beruházási Bank alelnöke.

Az EB becslése szerint a gázvezeték különböző szakaszainak építése idején 4-5 ezer állás létesül, a BRUA működtetése pedig 300-400 munkahely létesítését biztosítja. A gázfolyosón évente 4,4 milliárd köbméter gáz szállítását tervezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.10.27 14:35

Ez jó hír Magyarországnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html