Rossz hír jött az euróövezetből

A várakozásokkal ellentétben lassult az euróövezet GDP-növekedési üteme a harmadik negyedévben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett kimutatása szerint.
Dzindzisz Sztefan, 2018. október 30. kedd, 11:32
Fotó: Shutterstock

Az Eurostat első becslése szerint az idei harmadik negyedévben szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának és 0,3 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamának a bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévihez képest.

A második negyedévben az euróövezeti negyedéves GDP-növekedés 0,4 százalék volt, az Európai Unióban pedig 0,5 százalék - számol be az MTI.

Elemzők a harmadik negyedévre is a második negyedévivel megegyező 0,4 százalékos negyedéves GDP-növekedést vártak az euróövezetre.

A harmadik negyedévben elért 0,2 százalékos euróövezeti negyedéves GDP-növekedés 2014 második negyedéve óta a leglassúbb.

Az egy évvel korábbihoz képest a harmadik negyedévben szezonális kiigazítással az euróövezetben 1,7 százalékkal, az Európai Unióban 1,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, lassúbb ütemben a második negyedévi 2,2 és 2,1 százaléknál. Az első negyedévben az euróövezet éves GDP-növekedési üteme 2,4 százalék, az Európai Unió növekedési üteme pedig 2,3 százalék volt.

A fotó forrás: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK