Rossz hír jött az euróövezetből

Az elemzők által várt enyhe gyorsulás helyett öt és fél éves mélypontra lassult az euróövezet magánszektorának növekedési üteme januárban az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimenedzser-indexeinek tanúsága szerint.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 24. csütörtök, 11:12
Fotó: Shutterstock

A csütörtökön ismertetett előzetes adatok szerint az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,7 pontra, 66 havi mélypontra süllyedt a decemberi 51,1 pontról. Elemzők enyhén javuló adatra, 51,4 pontra számítottak januárról.

Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe 50,8 pontra, 65 havi mélypontra zuhant a decemberi 51,2 pontról. Elemzők emelkedő mutatót, 51,5 pontot vártak.

A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 50 havi mélypontra, 50,5 pontra esett a decemberi 51,4 pontról. Elemzők a decemberivel megegyező, 51,4 pontot vártak - írja az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását, az alacsonyabb pedig a mérséklődését tükrözi.

A legnagyobb euróövezeti gazdaság, Németország magánszektorának teljesítménye némileg javult decemberhez képest. Németország esetében az összetett beszerzésimenedzser-index 52,1 pontra emelkedett a decemberi 51,6 pontról, jobb lett a szakértők által várt 51,9 pontnál. A szolgáltatóipari BMI 51,8 pontról 53,1 pontra javult, a feldolgozóipari ugyanakkor 51,5 pontról 49,9 pontra süllyedt.

A második legnagyobb gazdaság, Franciaország esetében a vártnál sokkal rosszabbak lett az előzetes összetett BMI mutató, még távolabb került a növekedést a csökkenéstől elválasztó 50 pontos küszöbtől.

Az összetett BMI értéke 47,9 pontra süllyedt januárban a decemberi 48,7 ponttól. A szakértők 51 pontra számítottak. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 49,7 pontról 51,2 pontra emelkedett, a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index viszont 49 pontról 47,5 pontra süllyedt.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza úgy vélte, hogy a januári előzetes adatok alapján 0,1 százalék lesz a GDP-növekedés üteme az első negyedévben.

HOZZÁSZÓLÁSOK