Rossz adat jött, mínuszban a fogyasztás

Csökkent, áprilisban havi szinten 0,1 százalékkal mérséklődött az amerikai lakossági fogyasztás az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteki adatai szerint.
MTI-Eco, 2014. május 30. péntek, 15:06
Fotó: Reuters

A piaci elemzők áprilisban a lakossági fogyasztás 0,1-0,2 százalékos növekedésére számítottak a márciusi 1 százalékos növekedés után.

A minisztérium adatai szerint a fogyasztás csökkenése széleskörű volt. A szolgáltatások és feldolgozóipari termékek iránti kereslet egyaránt 0,1 százalékkal esett vissza. Az amerikai fogyasztók kevesebbet költöttek autóvásárlásra, gázszolgáltatásokra és elektromos áramra is. A kereskedelmi minisztérium által vizsgált lakossági fogyasztási cikkek ára összesítve 0,2 százalékkal emelkedett áprilisban.

Bár a lakossági fogyasztás visszaesett, a személyi jövedelmek nőttek. A bérekből, a befektetésekből, és a kormányzati transzferekből számolt személyi jövedelmek átlagosan 0,3 százalékkal nőttek áprilisban, kicsit lassabban, mint a márciusi 0,5 százalék.

Az elmúlt időszakban több amerikai makrogazdasági statisztika is a gazdasági növekedés megtorpanását mutatta, de elemzők szerint a második negyedévben újra növekedhet az amerikai GDP.

HOZZÁSZÓLÁSOK