Theresa May brit miniszterelnök nemzetközi road show-ra indul, miután az elmúlt napokban aggodalmat keltett Nagy-Britannia külföldi partnereiben, hogy az ország "kemény Brexitre" készül az EU-val lefolytatandó válási tárgyalásai nyomán - írta a Bloomberg.

Az idegességet azok a jelzések váltották ki, amelyek szerint London legfőbb célja, hogy megállítsa az uniós bevándorlást. Ez ugyanis azzal járhat, hogy az ország vállalatai elveszíthetik hozzáférésüket az egységes európai piachoz és elidegeníthetik maguktól külföldi partnereiket.

A kormányzó konzervatív párt Dániába és Hollandiába utazik, azaz először a szigetország két régi szövetségesét keresi fel. Ezután látogatást tesz Berlinben, Párizsban és Varsóban. May tíz napja jelentette be, hogy legkésőbb jövő márciusig elindítják Nagy-Britannia uniós kilépési procedúráját.

Ezt jól megcsinálták!

Nagy-Britannia lábon lőtte magát, és a sérülés, amelyet okozott kezd igazán súlyos lenni - derült Nouriel Roubini amerikai közgazdász professzor szavaiból. Roubini azzal szerzett nevet magának, hogy időben előre jelezte a 2008-as pénzügyi összeomlást. Nem az a veszély, hogy a brit gazdaság két-három negyedévre recesszióba kerül - tette hozzá.

A kockázat az, hogy a GDP növekedése évi egy százalékra lassul a következő öt évben. És ezzel azzal jár, hogy akik a Brexitre szavaztak, rosszabbul fognak élni.

Szervezkednek

A "kemény Brexitról" érkező jelzések, amelyek a konzervatív párt október eleji kongresszusáról érkeztek, nem csupán az elemzőket késztették véleményalkotásra, hanem a politikusokat is cselekvésre. Az Observer híre szerint Ed Miliband, a Munkáspárt volt vezetője találkozókat szervezett EU-párti konzervatív képviselőkkel, hogy a pártokon átívelő képviselőcsoportot alkotva nyomást gyakoroljanak a kormányra.

El akarják érni, hogy a Brexit feltételeiről parlamenti vitát szervezzenek. Szégyen lenne, ha May parlamenti felhatalmazás nélkül határozná meg a kilépés feltételrendszerét - fogalmazott a lapnak nyilatkozva. Nincs felhatalmazása arra, hogy "kemény Brexitre" törekedjen.

Az ellenzéki politikushoz csatlakoztak a hét végén szakmai szervezetek - köztük a brit ipari szövetség -, amelyek azt kérik, hogy a kormány vonja be őket a Brexittel kapcsolatos álláspontja kialakításába.

Házon belül

A kormány egysége is megbomlani látszik. Egy neve elhallgatását kérő miniszter szerint - már az is jellemző, hogy a tárcavezető ezt kéri -, illegális lenne előírni a vállalatoknak, hogy listázzák ki külföldi munkavállalóikat. Ezzel a tervvel Amber Rudd belügyminiszter állt elő a Toryk kongresszusán. A kormány annyit pontosított a saját álláspontján, hogy a listákat nem hoznák nyilvánosságra.

Baljós árnyak

Ízelítőt adott a lehetséges következményekből és a bizonytalanság nagyságából a font múlt hét végi megroppanása. A hirtelen árfolyamzuhanás a napokon át tartó lejtmenetet követte. A pénzügyi elemzők mindezt May "kemény Brexitet" sejtető kijelentésével magyarázták.

Az a kép, amely egy az EU béklyójától megszabadult, a gazdaság globális szereplőit vonzó, dinamikus, üzletbarát környezetnek mutatta be a jövő Nagy-Britanniáját hirtelen elillant - fogalmazott Erik Nielsen, az UniCredit Bank vezető elemzője a miniszterelnök nyilatkozatára utalva.

A helyét átvette egy befelé forduló, szinte csak a "bennszülött" lakosságot támogató ország víziója. Nem fejezi ki a megdöbbenés nagyságát, ha azt mondom, hogy itt, Washingtonban bárkivel is beszéltem, mindenkit sokkolt ez a változás.