Nem húzzák addig se a szénerőművek, mint jósolták

A német széntüzelésű erőművek kora már az államilag bejelentett 2038 előtt véget ér, mert ez az energetikai és gazdasági racionalitás.
Szabó M. István, 2019. február 12. kedd, 07:06
Fotó: Getty Images

Mindig nehéz elhinni, hogy a nagy iparágak megszűnnek, de a szénkor sokkal hamarabb véget ér, mint azt bárki is gondolná - írta Nick Butler a Financial Times hasábjain.

A nemzetközi energiapolitikai és energiabiztonsági szaktekintély - aki korábban egy ciklust a BP stratégiai és politikai fejlesztésért felelős alelnöke is volt, majd a Coller Capital, a Linton Capital és a Corporate Value Associates vezető tanácsadója, illetve az Egyesült Királyságban a miniszterelnöki kabinet energiapolitikai tanácsadója is volt - úgy látja, hogy a Németország által hivatalosan bevállalt céldátum, vagyis: 2038 előtt véget ér a szén energetikai felhasználásának korszaka.

Butler szerint az erőművi szénhasználat befejezésére megadott céldátum egyszerűen elég óvatos, és inkább még mindig a szénipar és a fő széntermelő régiók képviselőit támogatja a megoldás és a változás felgyorsítása és akadálymentesítése ellenében. Így a 2038-as vállalás valójában inkább politikai kompromisszumnak tekinthető, sem mint az energetika gazdasági törvényszerűségeiből levont következtetésnek. Pedig ezt a helyzetet éppen, hogy onnan kell nézni - érvelt a szaktekintély -, hogy a Bundestag valamennyi pártja által megerősített szándék a szénipar számára maga a halálos ítélet. Olyan, ami "erős negatív üzenetet fog küldeni" minden érintettnek.

Az üzenet a befektetőknek, a termelőknek, a fogyasztóknak és a munkavállalóknak is ugyanaz: Németország egyik fő erőforrása megszűnik. A céldátum pedig azt eredményezi, hogy komoly befektetők már nem tesznek pénzt új széntermelési vagy szénnel működő termelőkapacitásokba. Ide értve Németország 84, jelenleg működő szénerőművét is.

Akkor mégis mi értelme volna még 20 évig tovább működtetni ezt a rendszert, ha a barnaszenes erőműveket rá lehetne állítani arra a pályára, hogy - ahogyan azt egyre több európai országban bejelentik: - 2030-ig befejezzék a "földi pályafutásukat"?

Ahogyan azt a Napi.hu korábban megírta az EU-ban 2015 óta egyre agresszívebb bejelentések születnek a szénerőművek bezárási céldátumait illetően. Tavaly már egymás után jelentették be a tagországok, hogy ki mikor int búcsút a barnaszénnek. A változás dinamizmusát mi sem jellemzi jobban, mint az Egyesült Királyság példája: pár éve még 20 százalékos volt az áramtermelésben a szén aránya, tavaly bejelentették: 2025-ben leáll az utolsó szénerőművük. (Belgium már leállt, Hollandia ezt 2030-ra vállalta, Finnország 2029-re, Olaszország és Spanyolország 2025-re, és így tovább. A magyar kormány részéről hivatalosan továbbra sem erősítették meg, de a klímaügyi szaktárca államtitkára Brüsszelben már jelezte: 2030-ra el tudják képzelni a karbonmentes magyar energiatermelést)

A németországi szénfogyasztás kevesebb mint a felére esett az elmúlt 40 évben, amit csupán rövid időre szakított meg az atomerőművek bezárásának kompenzálása, és a következő három évben várhatóan még 30 százalékkal csökken a szén szerepe az energetikában.

Az RWE egyik szénerőműve Észak-Rajna-Vesztfáliában (2018.12.07.)
Getty Images

A korszakváltás Butler nézete szerint egyáltalán nem lesz nehéz, mivel már jelenleg sincsenek komoly technikai akadályok. Bármilyen ellentmondásos is jelenleg, de az Északi Áramlat 2 csővezeték fontossága éppúgy növekedni fog, mint a megújuló energiaforrásoké, a szél-, és a napenergia célok pedig 2030-ig a villamosenergia-ellátás 65 százalékának biztosítását írják elő. Ráadásul a jelek szerint a németek is hajlandók megfizetni a változások árát (ami végül elérheti a 20 milliárd eurót is).

"Németország elég gazdag ahhoz, hogy lemondhasson a szénről" - magyarázta a brit szakember, akik arra is képesek lehetnek, hogy nagy drámák nélkül gazdaságilag is átállítsák-átalakítsák a széntermelésre épülő régiókat, mint amilyen a Rajna-vidéke. Ez egyébként egybecseng azzal a tavaly december elején a Napi.hu-n megírt helyzettel, amikor a Greenpeace jelentkezett a szénerőművek, szénbányák megvételére.

"Miután a halálbüntetést kimondták, az elvárások változása a fő hajtóerő" - érvelt Butler, amikor a német szénfosztást párhuzamba állította a Franciaországban és Nagy-Britanniaában történetekkel. Mindkét utóbbi ország erősen függött korábban a széntől, de amikor az 1970-es években Franciaországban az atomerőművekre álltak át, a szén gyors hanyatlásnak indult. Ugyanez történt az Egyesült Királyságban, ahol a '80-as évek elejének bányász-sztrájkjainak végére állt elő hasonló helyzet.

Nem a szénkészlet megléte számít, hiszen mind a két országban ma is jelentős szénkészletek vannak; a szénbányászat azonban már minimális, hiszen a súlya is egyre marginálisabb. "Mindig nehéz elhinni, hogy a nagy iparágak megszűnnek, és hogy a befektetők új termelési kapacitásba tegyék a pénzüket" - írta Butler,  hozzátéve, ha egy iparág a termeléscsökkenésre áll be, a visszaesése felgyorsul.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

luki44, 2019.02.12 15:25

@zana: "A fejletlenebb társadalmak, akár csak most Venezuela, hiába ültek mesés vagyonokon nem tudták azt mire használni."

A vagyonod pont anyit er mint ami a vevo ad erte. A problema csak az, hogy apiacgazdasgot mint fogalmat felejzsd el! Per pillanat a villagon erdekgazdasag van! Es ha nem akarnak Venzuelatol vasarolni (mert nincs erdekuk), akor amije Venezuelanak van az nem er semmit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.02.12 15:25

@Darabont1453:
Azert vannak ilyenek:
"A hazánkban üzemelő, mintegy 329 MW beépített teljesítménnyel rendelkező szélerőművek március 2-án, a legnagyobb csúcsterhelés idején tulajdonképpen egyáltalán nem tudtak hozzájárulni a rendszer kisegítéséhez: a szélerőművek termelése a fenti ábrán csak vonalvastagságként látszik a vízszintes tengelyen. A 12.45-kor kezdődő negyedórában átlagos termelésük egészen elképesztően alacsony, nettó 7,65 MW volt, azaz a beépített teljesítmény mintegy 2%-ával álltak a villamos energiát fogyasztók rendelkezésére.

A MAVIR által mért napelemek termelése is egészen abszurdan alacsony, elhanyagolható értéken állt: a csúcs pillanataiban mért 6825 MW-os rendszerigényhez mindössze 1,11 MW teljesítménnyel tudtak hozzájárulni."

Nem tudsz olyan brutalis kapacitast kiepiteni, ami mindig garantalni fogja a alap energiaigenyt. Marpedig az emberek mindig elerheto energiat akarnak. Ha pedig ugyanakkora kapacitast epitesz ki mas eromuvekbol, mint a megujulobol, hogy kieses eseten is legyen termeles, akkor brutalisan szar hatekonysaguk lesz. Ugyanis az eromuvek folyamatos hasznalat mellett termelnek gazdasagosan, ha fel ele kapcsolatod oket, az a legrosszabb.

10 MW energiat sem tudtak eloallitani, a 6800-bol. Ez vicc kategoria, hasznalhatatlan. A magyar allam 10*-es aron vasarolta meg akkor a nemet arampiacrol a hianyzo mennyiseget. Barom draga. A vezeto nemet cegek (Bosch, Siemens stb) pedig panaszkodnak az energiaarak miatt, hogy 3* annyi, mint az amerikai versenytarsake, es brutalis hatranyba kerulnek veluk szemben.

Szoval nem olyan fekete feher ez a megujulo biznisz. Ketsegtelenul ontik bele a penzt, de ennel nagyobb penzkidobas keves van a vilagon. Szenne dotalt arakkal is alig versenykepessek, a hozzajuk csatolt "mellekes" rendszerek, akkupakkok, medences tarolok ara pedig sose terul meg. Ha megujulo, akkor viz, geo es ar-apaly az, ami mukodo. A nap es a szel az kuka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2019.02.12 15:11

@zana: "Nálunk a főnemesek a paraszt robotoltatásában voltak érdekeltek, addig az angol urak társaságokat alapítottak a világ felfedezésére, a gyarmatok kincseinek hasznosítására.
Óriási különbség! "

Szoval ezzel azt akarod mondai hogy az angol,francia,spanyol urak csak ugy felfedezgetek es ezert jol ment nekik, es mondjuk a rabszolga tartasrol mi a velemenyed? Nem masaert de pont ezek a urasagok jartak leginkabb az elen ebben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2019.02.12 15:08

@Darabont1453: "A Dánok is ?"

https://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%A1n_gyarmatos%C3%ADt%C3%A1s_Amerik%C3%A1ban

Ami meg a nemetket illeti per-pillant is gyarmatositanak(nezd meg mit muveltek keleteuropaval, gorogorszagal)! Meg aztan a masodik vliaghaboru kozben kifosztot alamaok teruletek, vagyonok sosem kerultek elo.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.02.12 15:08

@Darabont1453:
"átgondolták ezt mielőtt belevágtak."

Javaslom szakmai cikkek olvasgatását energiewende témában mindegy hogy hazait vagy külföldit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html