A Federal Reserve döntéshozó testületének szerdán megjelent jegyzőkönyve összekuszálta a piaci szereplők várakozásait azzal kapcsolatban, mikor szigoríthat a hitelköltségeken az amerikai jegybank - írja a CNBC. A legtöbb elemző eltolta várakozását szeptemberről az év későbbi hónapjaira, sőt esetenként 2016-ra, ám nem mindenki ért velük egyet.

Egyelőre egyvalami látszik biztosnak: az amerikai jegybank lesz a nyugati világ központi bankjai közül az első, amely megemeli a 2008-2009-es pénzügyi válságban a padlóra vitt kamatát. A Fed-jegyzőkönyv megrökönyödést keltett azok körében, akik arra számítottak, hogy már szeptemberben jön a változás.

Hát, igen, ez is lehet, az is lehet

Ez a feltörekvő piacoknak és az olajtermelő országoknak feketeleves lehet, mert az előbbiekről elszívhatja a tőkét, az utóbbinak pedig az olajár további csökkentésével okozhat súlyos gondokat. Az amerikai értékpapír-piacok viszont jól járhatnak a szigorítással, ezért a "galambnak" értékelt jegyzőkönyv nyomán estek az USA legjelentősebb tőzsdeindexei.

A döntéshozók véleményét tükröző dokumentumból kiderült, hogy sokan közülük több jelét szeretnék látni az infláció visszatérésének, továbbá attól tartanak, hogy az USA gazdaságát lassító hatások érhetik az országot külföldről. Ennek alapján a befektetők és az elemzők jó része is azt feltételezi, hogy elcsúsztatják a kamatemelést.

Kína, hát, igen, lehet

Ráadásul az az ülés, amelyről a jegyzőkönyv szól, még jóval azelőtt történt, hogy a kínai jegybank augusztusi jüanleértékelései megrázták volna a világ értékpapírpiacait és megerősítették volna a világ második legnagyobb gazdaságának gyengélkedésével kapcsolatos véleményeket.

Egy mondat a jegyzőkönyvben kifejezetten megelőlegezte ezt a helyzetet. Eszerint számos Fed-döntéshozó osztja azt a véleményt, hogy a kínai gazdasági aktivitás változása kockázatot jelent az USA gazdasági kilátásaira.

Azért a kockázatok, azok vannak

A Citi elemzői ennek ellenére úgy vélik, hogy a Fed nem bizonytalanodott el. A jegyzőkönyv szerintük nem vázol fel teljesen új, a korábbinál puhább álláspontot tartalmazó forgatókönyvet. A döntéshozókat továbbra is aggasztja, milyen következményei lehetnek annak, ha hosszabb ideig fenntartják a különlegesen alacsony kamatot.

A dokumentumból kiderül, hogy a vita során új kockázatok lehetőségéről beszéltek, amelyeket nehéz lenne időben felismerni és kezelni, hogy ha fennmaradnak a kivételesen alacsony hitelköltségek.

Nehogy már eltérítsenek!

A jegyzőkönyvben tehát minden egyéb megjegyzés ellenére tovább erősödtek pénzügyi stabilitással kapcsolatos aggodalmak, ami arra utal, hogy a döntéshozók továbbra is héja (kamatemelési) hangulatban vannak.

Ezt az első elemzések figyelmen kívül hagyták - vélik a Citi szakértői -, miközben a külső hatásokkal kapcsolatos aggodalmakat eltúlozták. Szerintük a Fed nem hagyja, hogy a kamatfeltételek normalizálásának időzítésével kapcsolatos alapvető elhatározását felülírják a nemzetközi gazdasági események. Hacsak valami drámai esemény nem szól közbe, szeptemberben emelik a kamatot - állítják a Citi közgazdászai.