Elfogadták a jövő évi szerb költségvetést

A szerb kormány elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvény javaslatát, amely a kedden kiadott közlemény szerint 1246,2 milliárd dinár (3389,67 milliárd forint) bevétellel és 1269 milliárd dinár (3451,68 milliárd forint) kiadással számol - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. november 20. kedd, 20:13
Fotó: Shutterstock

A javaslat szerint a költségvetés hiánya jövőre 22,8 milliárd dinárt (62 milliárd forint) tesz majd ki, ami rekordalacsonynak számít. A 2018-as tervezett deficit 28,4 milliárd dinár (77,25 milliárd forint) volt.

A közlemény szerint a költségvetés reális, kiegyensúlyozott és nagy hangsúlyt kapnak benne a fejlesztések, valamint az állampolgárok életminőségének a javítása, a nagyberuházások, valamint a gazdaság további növekedése.

Sinisa Mali pénzügyminiszter kijelentette, hogy a költségvetési terv kidolgozásakor az állam a gazdasági szereplők észrevételeit és javaslatait is meghallgatta. A 2019-es költségvetésben helyet kapott a nyugdíjak emelése, valamint a közszférában dolgozók béreinek a növelése is. Emellett mintegy 220 milliárd dinárt (598,4 milliárd forint) fordítanak nagyberuházásokra, például hidak és alagutak kiépítésére.

A következő évi költségvetés tervének kialakításakor figyelembe vették, hogy 2018 első kilenc hónapjában a bruttó hazai termék 4,5 százalékkal nőtt, a munkanélküliség pedig 12 százalék alá esett. A pénzügyminiszter arra is emlékeztetett, hogy az államadósság már csak a GDP 56 százalékát teszi ki, ami jelentős csökkenésnek számít, hiszen néhány éve még 80 százalékos volt.

A költségvetésről szóló törvény a jövő héten kerülhet a szerbiai képviselőház elé.

Fontos célja Szerbiának, hogy minél előbb csatlakozzon az Európai Unióhoz, de a folyamatban egyelőre rosszul állnak - részletes cikkünket erről ide kattintva olvashatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK