Szigorodhat a munkavállalás Ausztriában - Orbánnak is üzentek a sógorok

Az osztrák kormány átalakítja a munkaügyi szabályozást annak érdekében, hogy fékezze a további kelet-európai munkaerő-bevándorlást. Válaszul Orbán Viktor magyar kormányfő az osztrák tőke magyarországi pozícióinak gyengítésével fenyegetett, amire rögtön megjött a válasz.
Komócsin Sándor, 2017. február 27. hétfő, 08:59
Fotó: Napi.hu

Már az év közepétől érvénybe léphetnek azok az új munkaügyi szabályok Ausztriában, amelyek jelentős kedvezményekkel segítik a hazai munkaerő alkalmazását - írja a Népszava. Ha a szabályokon nem változtat a parlament, akkor az osztrák cégek, minden egyes új foglalkoztatott esetén 50 százalékkal kisebb bérköltséggel számolhatnak.

Évenként és fejenként 4000 eurót is megspórolhatnak. Sok szakértő szerint egy ilyen szabályozás sérti az uniós polgárokat megillető egyenlő elbánás jogát, valamint a munkaerő szabad áramlására vonatkozó jogokat, ám az szociáldemokra-néppárti koalíció ezt azzal védheti ki, hogy minden jelenlegi munkanélküli elhelyezkedését segítenék, miközben a munkára várok 30 százaléka külföldi vendégmunkás.

A bécsi vezetés további lépése, hogy csökkenteni akarják az Ausztriában élő kelet-európaiak családi pótlékát. Különösen azok a magyarok járhatnak rosszul, akiknek itthon élnek a gyerekeik.

Orbán Viktor magyar  miniszterelnök már pénteki rádióinterjújában reagált a készülő törvényre. Mint mondta: korlátozhatják az osztrák tőke magyarországi tevékenységét. Alois Stöger osztrák szociális miniszter a hét végén meg is válaszolta a magyar felvetést. Ausztria nettó befizetője az EU-nak, Magyarország viszont kilenc százalékra csökkentette a társasági adót, ami versenyelőnyt jelent. Szerinte kormányának ezt nem kéne tétlenül néznie.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mandokilaci, 2017.02.28 05:08

@na4: Csak hiszed.A 4 uniós jog alapból tiltja a bérben való megkülönböztetést !Kurvára idegesített engem még belépésünk előtt ott éltem és a lusta osztrák több bért kapott mint mi magyarok,szerbek.Mikor reklamáltam azt baxták a fejemhez elég az neked.Persze én ugyan úgy lakbért meg adót fizettem mint ők.Abban van igazuk akinek nem ott él a családja ne járjon semmi !Most Hollandiában élek és itt ha nyugdíjba megy egy marokkói neki 20% kevesebb nyugdíj jár ha visszaköltözik Afrikába.Mivel kisebbek a megélhetési költségei.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.02.27 16:30

Hogy Ausztriában mi történik, az az osztrákok döntik el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html