Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Boris Johnson brit miniszterelnököt intenzív osztályon ápolják, miután a hivatalos tájékoztatás szerint a koronavírus-betegség tünetei súlyosbodtak nála. Szóvivője azt is elárulta, hogy eszméleténél van és nem kell lélegeztető gépet használnia - derül ki a Business Insider összefoglalójából, amely azt firtatja, mi történne, ha esetleg végleg fel kellene adnia posztját. Johnsont Dominic Raab külügyminiszter helyettesíti, akit ő jelölt ki erre a feladatra.

A kormányfő tanácsadóit sajtóhírek szerint az elmúlt napok óta egyre jobban aggasztja főnökük egészségi állapota. A Guardian az ügyhöz közelálló forrásra hivatkozva azt írta, hogy Johnson komolyabban megbetegedett, mint amit akár ő, akár a környezete kész lenne elfogadni, az orvosok, akik látták, aggódnak a légzése miatt.

A Downing Street korábban kitartott amellett, hogy a miniszterelnök tartja a kapcsolatot tanácsadóival és politikus kollégáival, továbbá vezeti a kormányt, ám ahogy az állapota romlott, megerősítették, hogy Raabot jelölte helyettesének, akinek két koronavírustesztje lett negatív. Ezzel egyben utódjának is jelölte, ha szerencsétlenül alakulnának a dolgok, ami azonnal felbosszantotta a kormány néhány tagját.

Egy neve elhallgatását kérő miniszter azt mondta a Timesnak, hogy amíg Johnson nem tudja ellátni a feladatát, addig sokak szerint Michael Gove kabinetfőnöknek kellett volna helyettesítenie.

Így az a helyzet, hogy ha Johnson nem maradhatna miniszterelnök, akkor a külügyminiszter lépne a helyére. Az Egyesült Királyságnak nincs írott alkotmánya, amely egy ilyen helyzetre előrehozott választás kiírására kötelezhetné az államfőt, így a kormányzás folytatódhatna tovább. Ugyanakkor az ellenzék nyomást gyakorolhatna a szavazás érdekében, ami mégis elvezetne a parlamenti választáshoz.